Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi că va avea o întrevedere cu Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport, pentru a analiza situația premierilor acordate, la Federația Română de Canotaj, funcționarilor.
Premierul susține că este firesc ca întregul mecanism sportiv să beneficieze de recompense suplimentare pentru a susține performanța și efortul depus de sportivi și staff.
Declarația vine în contextul în care, în cursul zilei de miercuri, a izbucnit un imens scandal după ce s-a aflat că, în vreme ce David Popovici, medaliat cu AUR la JO de la Paris, a primit de la statul român 140.000 de euro, diverși bugetari de la Federația Română de Canotaj, cu funcții de inspectori de specialitate, au primit premii între 160.000 și 240.000 de euro.
Marcel Ciolacu se va întâlni cu Elisabeta Lipă
Joi, Marcel Ciolacu a fost întrebat de jurnaliști despre situația de la Federația Română de Canotaj, unde s-a raportat că o contabilă și un secretar general ar fi fost remunerați mai bine decât un sportiv medaliat. Premierul a răspuns că va analiza această problemă:
„Acum, la birou am invitat şi pe doamna Lipă să vedem cu adevărat tot adevărul. Depăşind ştirile, haideţi să mă informez cu toate şi după cum sunteţi obişnuiţi o să vă şi răspund”, a răspuns el.
Marcel Ciolacu ia în calcul și o eventuală modificare a legii
Premierul a susținut că ia în calcul și o eventuală modificare a legislației: „Este o opţiune”.
„Haideţi să vedem, totuşi, am înţeles că au fost bani daţi la un contabil, la un medic, pentru întreg lotul. E normal ca şi medicul echipei, al lotului olimpic, să aibă nişte beneficii suplimentare. E normal ca tot angrenajul să aibă nişte beneficii suplimentare. Părerea mea, că trebuie foarte clar ştiut încă de la început care sunt aceste beneficii, ca să nu mai avem astfel de cazuri”, a continuat Marcel Ciolacu.
Scandal financiar după Jocurile Olimpice
Fostul ministru Eduard Novak a criticat, într-o postare de miercuri pe Facebook, modul în care au fost acordate premierile după Jocurile Olimpice, susținând că secretarul general și contabilul șef al Federației Române de Canotaj au beneficiat de sume mai mari decât campionul David Popovici. N
„Pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a primit, din partea COSR, un premiu în valoare de 140.000 euro, în timp ce Erhan Cătălin (secretar general al FRC) şi Petrescu Roxana (contabilul şef) au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare. Adică, mai mare decât premiul obţinut de Daniel Popovici”, a scris Eduard Novak.
El menţionează că angajaţii FR Canotaj au fost premiaţi pentru ‘participare activă şi contribuţie substanţială la obţinerea rezultatelor”.
„De ce au fost premiaţi cei doi? Simplu! Pentru “participare activă şi contribuţie substanţială la obţinerea rezultatelor”. Altfel spus, performanţa administrativă (nu ştiu care este!) este mai valoroasă decât performanţa sportivă. Adică, zecile de ore de antrenament săptămânal pe care sportivii de performanţă îl fac sunt mai puţin valoroase decât cele 40 de ore de muncă prestate de SG-ul şi contabilul şef al Federaţiei de Canotaj. Deci, starea jalnică a bazelor sportive lăsate în paragină de administratorii lor valorează mai mult decât o medalie de aur. Să fie oare şi vreo conotaţie politică? Puţin probabil, în condiţiile în care de la Agenţia Naţională pentru Sport lipa lipa către Botoşani spre un mandat de parlamentar… Sportivii nu mai trebuie luaţi la mişto de Statul Român!”, a adăugat Novak.
Ce susține preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă
Președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat că fostul ministru Eduard Novak pare să traverseze o perioadă în care memoria sa nu mai corespunde cu declarațiile publice pe care le face. Ea a subliniat că și Novak a aplicat aceeași formulă de calcul pentru recompensarea angajaților federațiilor după Jocurile Olimpice de la Tokyo, care prevede acordarea unor sume echivalente cu 40% din premiile sportivilor medaliați la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.
Elisabeta Lipă a explicat că normele financiare prevăzute în HG 1447/2007, în conformitate cu Legea Sportului nr. 69/2000, sunt aplicabile pentru toți sportivii, personalul auxiliar și angajații federațiilor, respectând astfel cadrul legal. Aceste norme permit recompensarea personalului care contribuie la succesul sportivilor de performanță.
Federația Română de Canotaj (FRC) a confirmat că sumele acordate angajaților săi ca recompensă sunt legale și corect calculate. FRC a precizat că suma totală alocată angajaților săi, în baza performanțelor sportivilor la Olimpiada de la Paris, este de 324.000 de euro, fiind împărțită în două tranșe a câte 162.000 de euro fiecare, conform normelor legale în vigoare.