Preşedintele interimar al PSD a declarat miercuri seara că PSD va depune „categoric” o moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de Ludovic Orban.

„În această sesiune, începând cu 1 februarie, categoric PSD va depune o moţiune de cenzură. La prima reunire a grupurilor parlamentare începem strângerea de semnături şi în decursul sesiunii vom depune moţiunea de cenzură. Am sperat să avem un motiv concret, avem mai multe, nu suntem majoritari în acest moment în Parlamentul României, PSD e singurul partid de opoziţie, dar vrem prin ce descoperim de la Guvernul Orban – şi de două luni tot descoperim tot felul de minuni, vă pot da zeci de exemple de minciuni”, a declarat Marcel Ciolacu la România Tv.

El susține că guvernarea liberală pentru o perioadă mai îndelungată ar însemna „costuri prea mari pentru România”, dar PSD aşteaptă răspunsuri la unele sesizări depuse la CCR.

„Aşteptăm până la urmă şi răspunsurile, şi ce decide CCR. Categoric că nu mi-e frică de anticipate. (…) Nu poţi să vii să soliciţi anticipate atâta timp cât nu este o criză politică în România. (…) Criza devine în momentul în care nu există o majoritate care să formeze un guvern. Acest lucru, din păcate pentru domnul Orban, cu toate că speră, nu o să fie, eu sunt ferm convins că dacă domnul Orban îşi dă demisia va exista o majoritate. (…) Poate îşi dă demisia”, a adăugat Marcel Ciolacu.

El susţine că premierul Orban ar trebui să demisioneze dacă CCR constată conflict juridic de natură constituţională în cazul angajării răspunderii pe Legea bugetului. Ciolacu crede, totuși, că moţiunea ar putea fi depusă înainte de alegerile locale.

Întrebat dacă e posibil ca PSD să facă alianţe cu alte partide, precum Pro România, Marcel Ciolacu a răspuns că nu exclude niciun fel de alianţă. „Eu încerc să arăt până la urmă logic şi un traseu politic. Categoric PSD la congres o să vină cu un proiect politic. Dacă alături de acest proiect politic vine şi domnul Ponta sau şi alte forţe, domnul Tăriceanu, se vor regăsi în proiectul nostru politic, presupun că şi moţiunea va trece. În primul rând dorim nişte alianţe, nu e vorba de fuziune, e vorba de proiecte politice. Ne putem uni pentru formarea unui guvern, pentru alegerile locale sau pentru alegerile generale. (…) Nu exclud niciun fel de alianţă” a încheiat Ciolacu.