Câteva pătrățele de ciocolată cresc producția de colesterol „bun”, care împiedică obstrucția vaselor de sânge, iar polifenolii (antioxidanți) pe care îi conține stimulează activitatea anumitor proteine, inclusiv a celor atașate de ADN, ce cresc, de asemenea, nivelul colesterolului bun.
În timp ce ridică nivelul colesterolului bun, antioxidanții din cacao scad „colesterolul rău”, reducând riscul de infarct și alte afecțiuni cardiovasculare.
Dintre toate sortimentele de ciocolată, ciocolata neagră are cea mai mare cantitate de antioxidanți.
Cercetătorii au analizat efectele pe care acești antioxidanți denumiți polifenoli le au asupra sistemului cardiovascular folosind culturi din ficat și intestine.
Astfel, s-au concentrat pe producția de apolipoproteine A1, componentă majoră a colesterolului bun, și apolipoproteinele de tip B, principalele componente ale colesterolului „rău”.
 În final, au descoperit că polifenolii din cacao cresc nivelul de A1 și scad  nivelul lipoproteinelor de tip B.