Ciocniri între protestatarii spanioli şi poliţie, în timpul manifestaţiilor anti austeritate

Ciocniri între protestatarii spanioli şi poliţie, în timpul manifestaţiilor anti austeritate

Zeci de mii de oameni au ieşit aseară în stradă la Madrid şi în alte oraşe spaniole, în cadrul unor manifestaţii convocate de cele mai importante sindicate din ţară. Spaniolii protestează astfel de mai multe zile faţă de noul pachet de măsuri de austeritate, aprobat recent şi în camera inferioară a legislativului.

Porivit BBC, între protestatari şi poliţe au avut loc ciocniri, poliţiştii tragând cu gloanţe de cauciuc. Şapte oameni au fost arestaţi, iar şase au fost răniţi. Sloganul folosit în ultimele zile de manifestanţi, printre care s-au numărat şi poliţişti, pompieri şi angajaţi din sănătate, cu referire la tăieri, a fost "Mâinile sus! Acesta este un jaf!". În alte oraşe spaniole, situaţia s-a repetat în aceleaşi condiţii: zeci de mii de manifestanţi pe străzi, în cadrul a aproximativ 80 de marşuri convocate de sindicate.

Noul pachet de măsuri de economisire cuprinde creşterea TVA la 21% de la 1 septembrie, eliminarea deducerii impozitare la cumpărarea de locuinţe, reducerea indemnizaţiilor de şomaj după şase luni, eliminarea bonusului de Crăciun /echivalentul salariului pe o lună, n.r./ pentru funcţionarii publici, sau scăderea cu 30% a numărului consilierilor locali.

Doar cu voturile formaţiunii conservatoare (Partidul Popular, la guvernare) a trecut joi de camera inferioară a legislativului pachetul de măsuri destinate redresării deficitului şi creşterii încasărilor la buget. Ministrul spaniol al finanţelor, Cristobal Montoro, a justificat aplicarea unor noi măsuri de austeritate, destinate economisirii a 65 de miliarde de euro până în 2015, spunând că statul nu mai dispune de bani pentru a asigura serviciile publice. Niciuna dintre formaţiunile din opoziţia parlamentară nu a votat în favoarea pachetului de măsuri, iar partidele minoritare de stânga chiar au ieşit din sală la momentul votului, explicând că nu vor să fie complice la ceea ce văd drept un atac brutal asupra drepturilor cetăţenilor.

Ne puteți urmări și pe Google News