Situația s-a tensionat în nordul Siriei, după ce trupele Damascului au pătruns în Manbij, o zonă-cheie a regiunii. Armata siriană a răspuns apelului lansat de forțele kurde, care se tem de un atac din partea Turciei.

Apelul Unităților de Apărare a Poporului (YPG), principala miliție kurdă din Siria, a fost făcut la câteva zile după anunțul făcut de Statele Unite, aliatul lor, că își retrag cei circa 2000 de militari desfășurați.

Purtătorul de cuvânt al armatei siriene a anunțat pătrunderea trupelor Damascului în Manbij într-o declarație televizată, informând că steagul Siriei a fost înălțat în acest oraș aflat la 30 de kilometri de frontiera turcă, scrie Le Point.

„Invităm forțele guvernamentale să se desfășoare în regiunile de unde trupele noastre s-au retras, în special în Manbij, și să potejeze aceste regiuni de o invazie turcă”, arăta un comunicat anterior al YPG, miliție care este principala forță componentă a Forțelor Democratice Siriene, o coaliție kurdo-arabă.

Ankara și-a masat în ultimul timp întăriri aducând în Nordul Siriei, în apropierea Manbij, tancuri și blindate. Turcia, care se teme de o consolidare a kurzilor la frontiera sa, de natură a încuraja veleitățile separatiste ale populației sale de etnie kurdă, are o ostilitate sălbatică față de YPG din cauza legăturilor acestei miliții cu PKK, Partidul Muncitorilor Kurzi, formațiune considerată teroristă.

Turcia a declarat vineri că forțele kurde nu au „dreptul” de a solicita ajutor militar sirian în Manbij.

„Organizațiile teroriste YPG/PKK care controlează această zonă prin forța armelor nu au dreptul sau puterea de a vorbi în numele populației locale sau de a invita o terță parte”, a arătat într-un comunicat ministerul turc al Apărării, avertizând toate părțile în legătură „cu orice provocare”.

Însă Kremlinul, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, a apreciat ca pozitivă intrarea forțelor guvernamentale siriene în nordul țării, după apelul kurzilor amenințați de turci, apreciind că acest lucru va contribui la „stabilizarea situației”.

„Bineînțeles, acest lucru merge în direcția stabilizării situației. Lărgirea zonei de control a forțelor guvernamentale (…) constituie fără îndoială o tendință pozitivă”, a spus Peskov.

El a adăugat că subiectul va fi discutat sâmbătă, cu ocazia unei vizite la Moscova a miniștrilor Apărării și de Externe turci, vizită care, spune Peskov, ar trebui să „aducă limpezime” și să permită „sincronizarea acțiunilor” înte Rusia, principalul aliat al Damascului, și Turcia, care îi susține pe rebeli.

Cu puțin înainte de anunțul armatei siriene că a pătruns în Manbij, șeful diplomației ruse a dat asigurări că „scopul suprem” al procesului de la Astana privind Siria, în care Rusia, Turcia și Iranul sunt aliați, este de a „ajunge la restabilirea păcii în Siria în interiorul căreia toate grupurile etnice și confesionale se vor simți confortabil și în siguranță, ceea ce include evident și kurzii”.

Lavrov a estimat că prin anunțul de retragere din Siria Washingtonul urmărește „mutarea responsabilității din teritoriu la partenerii săi din interiorul coaliției” antiteroriste.

Rusia a intervenit militar în septembrie 2015 în Siria, în sprijinul regimul Bashar Al-Assad, permițându-i acestuia să preia controlul unei mari părți din teritoriul țării.

 

Te-ar putea interesa și: