Divizia europeană FMI a declarat că guvernele nu trebuie ofere sprijin financiar în criza energetică pentru a încuraja economisirea energiei. Populația trebuie să accepte prețurile ridicate și să înțeleagă gravitatea problemei.
FMI a avertizat guvernele europene să nu intervină în criza energetică prin acordarea unui sprijin financiar. Consumatorii trebuie să învețe să economisească energia. Divizia europeană a precizat că este împotriva politicilor existente care vizează atenuarea costurilor pentru toți consumatorii. Acest lucru ar afecta economia țărilor din UE.
„Guvernele nu pot împiedica pierderea venitului național real care rezultă din șocul condițiilor comerciale. Acestea ar trebui să permită ca întreaga creștere a costurilor combustibililor să se transfere către utilizatorii finali pentru a încuraja economisirea energiei și renunțarea la combustibilii fosili”, a scris divizia europeană a FMI într-o postare pe blog.
Factorii de decizie europeni au introdus controale radicale ale prețurilor, subvenții și reduceri de taxe pentru a atenua costurile uriașe din cauza războiului din Ucraina. Institutul cu sediul la Washington a avertizat că un astfel de sprijin de amploare nu va da roade , costând unele guverne aproximativ 1,5% din produsul intern brut în acest an.
Sprijin în criza energetică
În schimb, FMI a declarat că factorii de decizie politică ar trebui „să treacă în mod decisiv de la măsuri de amploare la politici de ajutorare specifice”. Institutul consideră că gospodăriile mai sărace merită sprijin financiar.
Compensarea integrală a creșterii costului vieții pentru cei 20% din gospodăriile de la baza clasamentului ar costa guvernele 0,4% din PIB în medie în întregul an 2022, a precizat FMI. Pentru a face acest lucru în cazul celor 40% din cetățenii cu cele mai mici venituri costul ar fi 0,9%, a adăugat acesta.
Afirmațiile FMI vin în contextul în care țările europene încearcă să scape de petrolul și gazele rusești. Spania este una dintre țările care a anunțat deja măsuri de economisire a energiei, inclusiv limite privind temperaturile aerului condiționat și a încălzirii în zonele publice. Apa caldă a fost închisă în clădirile publice, piscinele, sălile de sport și sălile de sport.
În timp ce giganții energetici se bucură de venituri uriașe, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, critică companiile de petrol și gaze. „Este imoral ca firmele de petrol și gaze să obțină profituri record din această criză energetică pe seama celor mai săraci oameni și comunități”, a declarat Guterres într-un discurs, potrivit CNBC.