„Cine va suporta consecinţele catastrofale?" Beijingul avertizează Washingtonul contra unui risc de „conflict"

„Cine va suporta consecinţele catastrofale?" Beijingul avertizează Washingtonul contra unui risc de „conflict"SUA-China. Sursa foto: Maxopphoto | Dreamstime.com

Disputele dintre Beijing și Washington s-au înmulțit în ultimii ani: statutul Taiwanului, tensiuni în marea Chinei de Sud, dezechilibrul balanţei comerciale sau tratamentul aplicat musulmanilor uiguri.

Luna trecută, distrugerea de către Statele Unite a unui balon chinezesc a tensionat şi mai mult relaţiile, administraţia Biden acuzând că balonul îi spiona teritoriul, ceea ce China neagă ferm.

Ministrul chinez al afacerilor externe, Qin Gang, a estimat marţi că "dacă Statele Unite continuă să urmeze calea greşită şi nu frânează, niciun parapet nu va putea împiedica deraierea" relaţiilor dintre Beijing şi Washington.

Dacă se întâmplă asta, "va exista inevitabil un conflict şi o confruntare", a adăugat dl Qin, întrebat în conferinţă de presă.

"Cine va suporta consecinţele catastrofale?", s-a întrebat ministrul, care vorbea în marja sesiunii anuale a Parlamentului. În ajun, preşedintele Xi Jinping deplânsese "limitarea" şi "reprimarea" occidetalilor vizând China, citând anume Statele Unite şi cerând sectorului privat să inoveze mai mult pentru a face ţara sa mai puţin dependentă de străinătate.

Ambiţiile Beijingului în tehnologiile de vârf sunt ţinta unor restricţii tot mai mari din partea Washingtonului şi aliaţilor săi, ceea ce determină companiile chineze să-şi sporească eforturile pentru a se lipsi de importuri cruciale, scrie lalibre.be.

 "Provocări fără precedent"

China şi Statele Unite duc o bătălie feroce în special pe fabricarea de semiconductoare, aceste componente electronice inidispensabile fucţionării telefoaelor mobile smartphone, maşinilor conectate (la internet), dar şi echipamentelor militare.

În numele securităţii naţionale, Washingtonul şi-a înmulţit în ultimele luni sancţiuniule împotriva unor fabricanţi chinezi de cipuri, de acum împiedicaţi să se aprovizioneze cu tehnologii americane.

"Factorii incerţi şi imprevizibili au sporit considerabil" pentru China, a declarat Xi Jinping potrivit unei relatări a agenţiei de presă China

Nouă publicate luni seara.

"Ţări occidentale conduse de  Statele Unite au pus în practică o politică de limitare, de încercuire şi de reprimare contra Chinei, ceea ce a dus la provocări fără precedent pentru dezvoltarea ţării noastre", a adăugat el într-o neobişnuită critică directă la adresa Washingtonului.

Liderul de 69 de ani, care va obţine un inedit al treilea mandat prezidenţial peste câteva zile, vorbea în faţa membrilor unui comitet consultativ cu ocazia sesiunii anuale a Parlamentului chinez.

"În faţa schimbărilor profunde şi complexe pe plan internaţional, ca şi în China, e bine să rămânem calmi, concentreaţi (...) să acţionăm în mod proactiv, să dăm dovadă de unitate şi să îndrăznim să luptăm" pentru a reuşi, a declarat Xi Jinping.

Întrebat marţi, ministrul chinez al afacerilor externe, Qin Gang, a deplâns şi el starea actuală a relaţiilor chino-americane.

 "Neo-Mcarthyism isteric"

"Cred că exact ce determină relaţiile chino-americane ar trebui să fie interesele comune, răspunderile comune şi prietenia dintre cele două popoare", a subliniat Qin Gang.

"Nu politica internă americană şi acest soi de neo-Mcarthyism isteric" îndreptat contra Chinei, a spus el, cu referire la criticile repetate ale clasei politice americane împotriva ţării sale.

Până de curând ambasador în Statele Unite, Qin Gang a deplâns de asemenea recentele acuzaţii ale unor ţări occidentale care afirmă, fără dovezi, intenţia Chinei de a furniza arme Rusiei pentru războiul ei contra Ucrainei.

Ministrul a declarat că Beijngul nu va accepta nici "sancţiunile", nici "ameninţările" Washingtonului şi aliaţilor săi.

La sfârşitul lui februarie, China a publicat un document în 12 puncte care îndeamnă Moscova şi Kievul să ţină negocieri de pace.

Textul cere de asemenea respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor - se subînţelege şi cea a Ucrainei, o parte a teritoriului căreia este sub control rusesc.

Salutat prudent de Kiev, acest document chinez a fost primit cu mai mult scepticism de partea occidentală, deoarece Beijingul, oficial neutru, nu a condamnat niciodată public Moscova.

Qin Gang a declarat că ţara sa nu este "nici la originea crizei, nici parte implicată, şi că nu a furnizat arme niciuneia dintre părţi", chemând la începerea de negocieri de pace "de îndată ce va fi posibil".

Relaţia Beijng-Moscova nu constituie "o ameninţare pentru nicio ţară din lume", a subliniat el. (Rador)

Ne puteți urmări și pe Google News