Cine va fi succesorul Mitropolitului Bartolomeu Anania

Cine va fi succesorul Mitropolitului Bartolomeu Anania

Dincolo de suferinţele mitropolitului Bartolomeu Anania, jocurile de culise au început încă de câteva luni, scenariile cel mai des discutat fiind numirea Episcopului Ioan Selejan, de la Covasna, ca Mitropolit al Clujului ori desfinţarea acestei mitropolii care a dat peste cap statutul Bisericii Ortodoxe Române, care avea pentru zona Transilvaniei o singură mitropolie, cu sediul la Sibiu.

Deşi nimeni nu discută deschis, acest subiect a făcut parte dintre temele de discuţie cu ocazia unei întâlniri de taină care a avut loc în urmă cu o lună la Mănăstirea Rohia şi la care au luat parte înalte feţe bisericeşti. Totuşi, scenariul desfinţării acestei mitropolii nu este foarte credibil, mai ales că ar da Bisericii Ortodoxe Române o puternică lovitură de imagine, mulţi fiind de părere că nu se poate desfinţa o instituţie creată în urmă cu câţiva ani. PS Ioan Selejan, în cărţi pentru scaunul de mitropolit

Preoţii din cadrul Mitropoliei Clujului susţin că ÎPS Bartolomeu ar fi vrut şi chiar a făcut demersuri pentru acest lucru ca după moartea sa, noul mitropolit să fie episcopul Irineu Bistriţeanu. Dorinţa lui Bartolomeu nu este însuşită de cei care conduc azi Biserica Ordotoxă Română, care ar dori ca noul mitropolit să fie episcopul Harghitei şi Covasnei, Ioan Selejan.

Şi cum Sinodul BOR este dominat la ora actuală de către Patriarhul Daniel, care a reuşit prin înscăunarea unor noi episcopi să ocupe locurile vacante din Sfântul Sinod, o posibilă alegere a lui PS Ioan Selejan în funcţia de mitropolit al Clujului, să fie un lucru foarte posibil, mai ales că acesta se află în graţiile IPS Laurenţiu Streza, episcopul Mitropoliei Ardealului, rămasă cu doar patru judeţe, Braşov, Sibiu, Covasna şi Harghita după înfiinţarea Mitropoliei Clujului care numără judeţe, Cluj, Alba, Sălaj, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Satu Mare, Bihor şi Mureş. „În mod normal urmează o perioadă de doliu de 40 de zile așa cum se arată în canoane. Cred că arhiepiscopul Ioan are cele mai multe șanse să fie ales de Sinod ca și succesor al lui Bartolomeu Anania. Cred că se va ridica din nou problema Mitropoliei Clujului, dacă e canonică sau nu. Aici este întreaga problemă. Pentru a nu-l provoca pe IPS Bartolomeu, în timpul vieții sale nu s-a pus această problemă, dar cred că problema va fi reluată în Sinod. Despărțirea celor două mitropolii s-a făcut doar la nivel administrativ și asta deoarece preoții au continuat să dea ascultare mitropolitului de la Sibiu”, spune cunoscutul teolog și publicist Florian Bichir. Niciun comentariu Referitor la succesiunea la conducerea Mitropoliei Ardealului, arhiepiscopul Ioan Selejan nu a vrut să facă niciun comentariu, rezumându-se la a povesti cum l-a cunoscut pe Mitropolitul Bartolomeu Anania.

“L-am cunoscut prin anii 1980 când eram la Seminarul din Craiova şi a venit şi ne-a ţinut acolo o prelegere, iar mai apoi, la mănăstirea Polovragi pe care eu o restauram. Dânsul se întorsese din Statele Unite şi a ţinut să se reîntoarcă la mănăstirea în care a vieţuit o vreme şi pe care, din cauză că era urmărit, a trebuit să o părăsească. Când a ajuns acolo am avut primele întâlniri duhovniceşti şi mi-a relatat câte ceva dintre probleme pe care le aveau călugării în perioada anilor 1950-1960 când mulţi au fost bătuţi de Securitate pentru că îi ajutau pe luptătorii anticomunişti", ne-a declarat Arhiepiscopul Ioan Selejan. PS Ioan Selejan s-a născut pe 16 noiembrie 1951, în satul Pietrani, judeţul Bihor. Între 1971 şi 1976, PS Ioan a fost studentul Facultăţii de Instalaţii şi Automatizări din Bucureşti, iar din anul 1980 a intrat la Mănăstirea Lainici. În 1986 a absolvit cursurile Seminarului Teologic din Craiova, iar în anul 1990 pe cele ale Facultăţii de Teologie de la Sibiu. Între anii 1990-1994 a fost stareţul Mănăstirii Lainici, iar din 1994 a fost numit Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, de unde a fost rechemat în acelaşi an pentru a fi instalat episcop al Episcopiei Ortodoxe Române de Covasna şi Harghita. Tensiuni vechi

Dincolo de orice supoziţii, o stare de tensiune între Patriarhul BOR Daniel şi IPS Bartolomeu Anania a existat în ultimii ani, relaţiile dintre cei doi nemaifiind cordiale încă de la alegerea noului patriarh, după moartea lui Teoctist. Răceala s-a putut simţi în momentul în care, în ultimele luni, Patriarhul Daniel a făcut o serie de vizite în mai multe judeţe din Transilvania, Bihor, Maramureş sau Satu Mare, aflate în subordinea mitropolitului Bartolomeu, fără ca cei doi să se întâlnească. ÎPS Bartolomeu Anania a murit aseară, în jurul orei 19.25, la Clinica de Chirurgie 1 din Cluj-Napoca, unde a fost internat lunea trecută, după ce a revenit de la Viena. Funeraliile ÎPS Bartolomeu Anania vor avea loc joi, de la ora 12.00, în Cripta Ierarhilor de sub Catedrala Mitropolitană.

Ne puteți urmări și pe Google News