Multi dintre cei care ne-au influentat anul trecut existenta ne vor determina sa gravitam in jurul lor si in 2008.
Ii vom urma, ii vom admira sau ii vom detesta. Figurile, faptele si cuvintele lor ne vor urmari obsedant, altii ne vor fi indiferenti. Vrand-nevrand, ei vor avea impact asupra noastra.
2007 a fost marcat de scandalul biletelului, care i-a opus pe Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu. Conflictul a fost iscat de iesirea la rampa a Elenei Udrea, care si-a jucat la perfectie rolul de declansator al atacului de la Cotroceni indreptat impotriva Palatului Victoria.
Amintiri din 2007
Seful statului a iesit bine si din razboiul cu „cei 322”, par-lamentarii care au incercat sa-l suspende din functie. Dupa o confruntare care a animat vara trecuta, exponentii taberei care dorea suspendarea - Geoana, Voiculescu, Iliescu, Hrebenciuc, Tariceanu, Crin Antonescu, Olteanu - au devenit marii perdanti ai acestui joc politic extern.
Ministrii finantelor, Sebastian Vladescu si Varujan Vosganian, carora premierul le-a tinut isonul, au indurat cu stoicism amenintarile Comisiei Europene si criticile romanilor pentru formula controversata a taxei auto de prima inmatriculare.
Insa 2007 nu a fost marcat doar de actorii scenei politice. Regizorul Cristian Mungiu a fost distins cu Premiul „Palme d’Or” al Festivalului de film de la Cannes pentru pelicula „432”, adunand aprecieri pentru Romania de pe mai multe meridiane.
Selectionerul Victor Piturca, Adrian Mutu, Cristian Chivu si ceilalti tricolori au calificat Romania la Euro 2008, iar pugilistul Lucian Bute a devenit campion mondial la categoria supermijlocie, versiunea IBF.
Tot anul trecut am asistat la prabusirea comica a lui Gigi Becali si am avut de suferit, direct sau indirect, de pe urma scandalului diplomatic si mediatic provocat de Romulus Mailat, acuzat de autoritatile italiene ca a violat si ucis o italianca.
Toti romanii care s-au remarcat anul trecut ne-au influentat, intr-un fel sau altul, viata. Ne-au mobilizat, ne-au dezbinat, ne-au facut fericiti sau ne-au indignat. Modul in care ei au actionat a avut impact si asupra noastra.
Cine iese in fata?
In 2008, multi dintre ei ne vor influenta in continuare pe plan personal. Putem anticipa de pe acum ca anumite personaje vor fi, in mare masura, raspunzatoare pentru valoarea facturilor pe care le avem de achitat, pentru taxele si impozitele pe care le platim, pentru sistemul de vot prin care ne vom alege reprezentantii in administratia locala si in parlament sau pentru felul in care suntem priviti atunci cand muncim sau calatorim in strainatate.
Chiar si multe dintre clipele de fericire sau de mahnire pe care le vom trai, le vom datora sau le vom imputa lor. Celor zece oameni care pot schimba Romania in 2008.
Mai multe personalitati se vor afla in centrul atentiei in acest an, iar actiunile lor vor avea efect asupra romanilor.
Prin natura functiilor pe care le detin, este de asteptat ca presedintele tarii, premierul, guvernatorul BNR si ministrul Finantelor sa-si puna amprenta asupra modului in care vom trai. Depinde si de Basescu, Tariceanu, Isarescu si Vosganian daca vom avea preturi mai mari la carburanti, alimente sau energie, daca salariile si pensiile vor tine pasul cu inflatia, daca vom avea drumuri mai bune sau daca taxele ne vor goli buzunarele. Dar depinde si de Mutu daca vom fi niste romani fericiti.
Seful statului va juca un rol important in cele doua teste electorale ale anului, alegerile locale si cele legislative. Atacand sistematic PNL si PSD, el va sabota toate tentativele guvernului Tariceanu de a-si forma o imagine pozitiva. Basescu va critica ministrii, va face presiuni pentru reformarea justitiei si va presa parlamentul in disputa pentru votul uninominal.
Concomitent, el va sprijini PD-L pentru a-si asigura o intrare favorabila in 2009, anul scrutinului prezidential. Pe plan extern, Basescu va continua sa-si imbunatateasca relatiile cu aliatii occidentali, dar va avea de gestionat si relatiile reci cu Moscova si Chisinaul.
Eforturi. Politica BNR, condusa de Mugur Isarescu, va influenta valoarea leului, cursul de schimb la care ne vom vinde sau vom cumpara valuta, costurile si regulile de acordare a creditelor bancare. Banca Nationala a majorat deja dobanda de politica monetara de la 7,5a la 8a, masura care va determina cresterea dobanzilor la credite si la depozitele bancare. Analistii se asteapta ca BNR sa mareasca dobanda si in februarie, pana la 8,5a, in incercarea de a atinge tinta de inflatie.
Theodor Stolojan
Propunere. Ar putea fi premierul Romaniei, in cazul in care PD-L castiga alegerile legislative. Cercetarile sociologice atesta ca perechea Basescu - Stolojan are cel mai mare potential electoral, astfel ca un tandem Stolojan - premier si Vasile Blaga - primarul Capitalei ar asigura victoria partidului in alegeri. Formula se afla inca in faza de studiu.
Eugen Nicolaescu
Reforma. Prin recenta marire a listei de medicamente compensate, ministrul sanatatii a dat posibilitatea pensionarilor sa beneficieze de tratamente mai ieftine. Nicolaescu va continua sa opereze modificari in sistemul medical si va fi criticat la inaintare de fiecare data cand bresele din sistem vor provoca scandaluri de presa. Va fi acuzat, dar si sustinut, in iulie, odata cu intrarea in vigoare a interdictiei de a fuma in locuri publice.
Cristian Mungiu
Succes. Pe 24 februarie ar putea deveni primul regizor roman care obtine un Premiu Oscar la categoria „Cel mai bun film strain”, aducand prestigiu cinematografiei romanesti si atragand aprecierile celor mai importante institutii media din lume asupra tarii noastre.
Controversat. Primarul Capitalei se va mentine in prim-plan, datorita naturii complexe a proiectelor de urbanism pe care le-a lansat. Traficul infernal, dezvoltarea haotica a unor complexe imobiliare, refacerea retelei de distributie a apei si energiei electrice, salubritatea, dar si factorul biohazardului (ninsorile, ploile si canicula) il vor aduce pe Videanu in atentia bucurestenilor, dar si a celor care tranziteaza Capitala.
Rol-cheie. Cabinetul sau va organiza alegerile si va continua implementarea politicilor europene. Premierul va incerca sa transfere catre PNL vizibilitatea actiunilor guvernului si se va concentra pe contracararea principalului adversar, Traian Basescu. Dupa ce a supravietuit atacurilor de la Cotroceni, Tariceanu va incerca sa suplineasca daunele de imagine provocate de ministrii Chiuariu si Cioroianu prin masurile sociale tipice unui an electoral.
Guvernul a majorat deja fondurile alocate judetelor in care PNL si PSD sunt bine reprezentate. Executivul va fi mai generos cu pensionarii, pregatind mai multe initiative in domeniile educatiei, sanatatii, fiscalitatii si agriculturii, dar valul scumpirilor din aceasta toamna ar putea limita eforturile liberalilor de a cuceri bunavointa electoratului. Depinde foarte mult si de Tariceanu daca romanii vor trai bine in 2008, asa cum le-a urat de atatea ori presedintele.
Finante. De calculele lui Vosganian depind fondurile ce vor fi acordate transporturilor, educatiei, sanatatii, agriculturii si celorlalte domenii prioritare. Printre altele, ministrul finantelor propune si noua varianta a taxei auto de prima inmatriculare, taxarea tranzactiilor imobiliare si scutirile de TVA.
Patriarhul Daniel
Modernizare. Succesorul lui Teoctist va transfera la nivelul intregii Biserici Ortodoxe modelul de dezvoltare aplicat in Mitropolia Moldovei, mizand pe dezvoltarea laturii sociale a Bisericii, dar si pe consolidarea sa economica. Patriarhul Daniel va respinge deciziile CNSAS in privinta identificarii preotilor care au colaborat cu Securitatea, va sprijini cererile de retrocedare a fostelor proprietati ale BOR, va apara predarea religiei in scoli si va mentine o atitudine critica la adresa homosexualitatii.
Adrian Mutu
Speranta. Poate fi steaua stralucitoare a Romaniei in aceasta vara, la Turneul Final al Campionatului European de fotbal 2008. Sub bagheta selectionerului Victor Piturca, Mutu si ceilalti tricolori pot scoate din nou romanii pe strazi, pot sa-i faca sa pluteasca si sa se simta cei mai fericiti suporteri din lume, ca pe vremea generatiei lui Hagi.
NUME MARI
Cei mai importanti dintre pamanteni
Pe plan extern, cateva nume de seama se vor impune in atentia omenirii si vor influenta evolutia unor evenimente la scara planetara. Multe dintre deciziile lor ii vor afecta si pe romani.
Mahmoud Ahmadinejad. Presedintele Iranului isi va mentine atitudinea provocatoare la adresa Statelor Unite. De urmarit atitudinea lui Ahmadinejad fata de viitorul presedinte american, oricare va fi el, si modul in care va evolua dosarul nuclear iranian pe plan international.
Nicolas Sarkozy. Aliat al Washingtonului, presedintele francez va continua sa reafirme rolul primordial al tarii sale la nivel european. Anul acesta, potrivit unor surse diplomatice, Sarkozy va efectua o vizita la Bucuresti, alaturi de Carla Bruni, viitoarea prima-doamna a Frantei.
Bill Gates. Fundatia creata de Bill Gates (50 de ani) si de sotia lui, Melinda (41 de ani), asigura peste un sfert din fondurile mondiale necesare cercetarii acestei maladii. Cel mai bogat om din lume a donat 29 de miliarde de dolari in scopuri caritabile si va continua sa convinga si alti moguli sa-i urmeze exemplul.
Ayman al-Zawahiri. „Creierul” organizatiei teroriste al-Qaida este considerat mai periculos decat celebrul lui amic, Osama Bin Laden. In timp ce aparitiile lui Bin Laden au devenit tot mai rare si mai sterse, al-Zawahiri si-a intarit influenta in Afganistan, Pakistan si Irak. Ramane o amenintare majora pentru statele Coalitiei.
Tony Blair. Este socotit principalul favorit pentru a fi desemnat primul presedinte al Uniunii Europene cu un mandat de doi ani si jumatate. Din aceasta pozitie, actiunile sale vor influenta si tara noastra.
PARIURI PESTE OCEAN
Pe cine mizeaza americanii in 2008
> Publicatia americana „Newsweek” i-a inclus printre personalitatile care pot marca anul 2008 pe Xi Jinping, considerat succesorul presedintelui chinez Hu Jintao la carma Partidului Comunist, pe Hillary Clinton, Barack Obama si David Miliband, ministrul britanic de externe, creditat drept urmasul lui Gordon Brown in functia de premier.
Revista mai pariaza pe Bertrand Delanoi, primarul socialist al Parisului, pe Bob Lutz, vicepresedinte al grupului auto GM, care a relansat conceptul automobilului electric, si pe bioinformaticianul britanic Tim Hubbard, a carui echipa lucreaza la o enciclopedie a ADN-ului uman.
> „Time” mizeaza in 2008 pe Vladimir Putin, Al Gore, scriitoarea britanica J.K. Rowling, autoarea seriei „Harry Potter”, pe Hu Jintao, presedintele Chinei, gimnasta americana Shawn Johnson, generalul american David Petraeus, aflat la Comanda Fortei Multinationale din Irak, si pe Carla Bruni, viitoarea prima-doamna a Frantei.