Evenimentul ZileiPoliticaCine sunt oamenii din spatele miniștrilor

Cine sunt oamenii din spatele miniștrilor

Cine sunt oamenii din spatele miniștrilor
Un colonel (r) SRI, un cărăuş de șpăgi, un incompatibil, un condamnat şi alţi PSD-işti controversaţi au fost promovaţi în eşalonul doi din conducerea Guvernului

Unul dintre secretarii de stat numiţi la Transporturi, Ovidiu Aurelian Flori, îşi va împărţi timpul între minister şi ÎCCJ. Fost primar la Işalniţa (Dolj), el a fost declarat incompatibil de ANI, a pierdut procesul la Curtea de Apel Craiova şi acum se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Patron de păcănele

În Guvern şi-a făcut loc, ca secretar de stat în ministerul Transporturilor, Dragoş Titea, implicat într-un scandal în 2015 în timp ce era secretar de stat la acelaşi minister. TVR a relatat la acea vreme că Titea a plecat gratuit cu fiul său și șefa de cabinet la mare, cu un elicopter al Școlii de Aviație din România. Costul unui a semenea zbor se ridica la 1.000 de euro. În 2005, Titea conducea firme de păcănele şi pariuri cu zeci de puncte de lucru în Maramureş, Alba, Cluj, Olt, Bucureşti şi Ilfov.Cărăuşul banilor lui Vâlcov

Şeful de cabinet al fostului senator PSD Darius Vâlcov, Cătălin Rotea, care îi căra banii direct acasă, a fost numit de premier în funcţia de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării şi al Fondurilor Europene. Vâlcov este acuzat că ar fi primit de la un om de afaceri din Slatina o mită de aproape 1 million de euro. Unul dintre cei care au făcut ca banii să ajungă la Vâlcov a fost Cătălin Rotea. Acesta l-a însoţit pe şoferul senatorului, la domiciliul omului de afaceri şpăguitor, de unde au luat banii. Ei cărau genţile cu bani în apartamentul din Slatina al lui Vâlcov. Rotea a scăpat denunţând faptele.

Muşchi şi afaceri

Afaceristul israelian Harry Ilan Laufer a fost numit secretar de stat la ministerul pentru Mediul de Afaceri. Laufer este fondatorul companiei Retail Group și cel care a intermediat intrarea firmei H&M în România. Susţină – tor al PSD, el a apărut în clipurile electorale ale partidului şi a fost invitat frecvent la Antena 3 în calitate de analist. Absolvent de ANEFS (educaţie fizică şi sport), Laufer a apărut în 2012 pe coperta revistei pentru bărbaţi “Men’s Health” cu titlul de “Cel mai în formă om de afaceri”.

Datorii periculoase

Unul dintre secretarii de stat ai ministerului Turismului, Cristina Ionela Tărteaţă, are o datorie de 60.000 de euro către omul de afaceri egiptean Dahwa Youssef, împotriva căruia Parchetul a cerut arestarea preventivă pentru evaziune fiscală, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, potrivit jurnaliştilor de la Profit.ro. Tărtăreaţă a absolvit Colegiul Național de Apărare (2011-2012) și Academia Națională de Informații din cadrul SRI (2011-2013).

Ofițer SRI pentru Diaspora

Un colonel (r) SRI a ajuns la vârful ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Adelina Palade, fost ofiţer la SRI, care a condus departamentul pentru ONG-uri din cadrul Serviciului, a obţinut funcţia de secretar general al ministerului pentru Diaspora. Adelina Palade a mai fost şeful Cancelariei fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Strategie controversată

Secretar general la două fundaţii ale lui Adrian Năstase, Adrian Marius Dobre a fost numit secretar de stat la ministerul Muncii, post pe care l-a ocupat şi în 2015. Fostul ministru tehnocrat al Fondurilor UE, Cristian Ghinea, l-a acuzat pe Dobre pentru un proiect de 46 de milioane de euro destinat rezolvării şomajului în rândul tinerilor: „Ştiţi cum rezolva dl Dobre problema cu şomajul tinerilor? Din cele 46 milioane de euro, dădea 12 milioane pentru benzină. Alte câteva milioane pentru închiriat maşini. Dădea 1,6 milioane de euro pe memory stick-uri, la preţ supraevaluat. Dădea (tinerilor, cred) 400.000 de şepci şi 977.000 de ceasuri. Citiţi bine: aproape un milion de ceasuri. Omul era pus pe vânturat bani”.

Mame norocoase

În eşalonul doi din Guvern au ajuns şi unele mame ale PSD-iştilor. Preşedinte la ANOFM (Agenţia naţională pentru ocuparea forţei de muncă) a fost instalată Cristiana Barbu, mama fostului deputat PSD Cătălina Ştefănescu, protejată de Liviu Dragnea şi logodnică a fostului senator PSD Dan Şova. La ministerul Justiţiei a ajuns secretar de stat Sofia Mariana Moţ, mama primarului PSD din Slatina, Emil Moţ. Ea a fost judecător la Judecătoria Slatina şi Tribunalul Olt între 1993- 2004, după care a fost judecător la Curtea de Apel Craiova.

Parlamentari recuperați

Fostul senator PSD Liviu Marian Pop a fost numit secretar de stat la ministerul Educaţiei. Fostul deputat PSD Gabriela Podaşcă, consilierul personal al lui Victor Ponta în 2008-2009, a ajuns secretar de stat la ministerul Tineretului. Fostul deputat ecologist al PSD, Ovidiu Iane, a primit un post de secretar de stat la Românii de Pretutindeni, în timp ce fostul senator PSD Petru Frăteanu – la ministerul Economiei. Fostul senator PPPD-UNPR Marian Vasiliev a fost numit vicepreşedinte AVAS, în timp ce fostul deputat PSD Marian Neacşu, condamnat definitiv pentru conflict de interese după ce şi-a angajat fiica la biroul parlamentar, a fost numit consilier onorific al premierului Sorin Grindeanu în domeniul relaţiei cu Parlamentul.


Accesează: