Avocatul Gheorghe Piperea atrage atenția asupra unor prevederi din cadrul noilor contracte puse la dispoziție consumatorilor de către cel mai mare furnizor de gaze naturale, Engie. Printre acestea se numără și aplicarea măsurilor de plafonare a prețurilor până pe data de 31 martie 2023, care implică, în cazul neintervenției cu noi măsuri de sprijin guvernamental, plata unui preț dublu față de cel inițial. Însă problemele merg dincolo de asta, atingând și spețe din domeniul juridic.
Gheorghe Piperea atrage atenția asupra facturilor la gaze naturale, în circumstanțele în care compania Engie i-a direcționat o notificare de „reînnoire ofertă gaze naturale”, din care rezultă că prețul final de furnizare gaze naturale va fi de 0.68582/kwh. Oferta este valabilă din 1 iulie 2022 până în 31 martie 2023.
Neachitarea facturilor la gaze poate conduce la executare silită
„Deși, la birou, nu sunt în categoria consumatorilor casnici, notificarea ține să precizeze că, pentru consumatorii casnici, prețul este de 0,31 lei/kwh, adică la jumătate din cel oferit biroului. Desigur că, publicitar, Engie precizează că face totul, că e preocupată, că vrea numai binele clienților, plus o grămadă de bla-bla-uri de PR”, a spus avocatul, adăugând că ce i-a atras atenția, în realitate, a fost termenul până la care se aplică măsura de plafonare a prețului, adică până în luna martie 2023.
Prevederea din oferta Engie prezintă o sensibilitate, anume că, dacă după termenul limită amintit, Guvernul nu va pune la dispoziția cetățenilor noi măsuri de sprijin, facturile se vor re-alinia la prețul pieței. Cu alte cuvinte, consumatorii ar putea să plătească prețuri duble la gazele naturale. Iar asta în condițiile în care neachitarea facturilor pot să conducă la executarea silită imediată, fără proces, în baza unei simple încuviințări a executării, a consumatorului, potrivit avocatului.
Gheorghe Piperea explică riscul expirării termenului de plafonare
„Puteți chiar fi evacuați din locuința familială pentru o „simplă” factură la utilități. Dacă nu o vor face furnizorii, o vor face colectorii de creanțe sau asociațiile de proprietari/locatori, la presiunile vecinilor (încă) apți să își plătească facturile la utilități”, a atras atenția avocatul, susținând că ceea ce se întâmplă acum este „din cauza plandemiei, a proastei concepții și a aplicării înainte de vreme a „afacerii verzi” (green deal) și a execrabilei guvernări prostocrate”.
Exista deja un plan de sărăcire și înfometare a Europei, care datează din anii 2016-2017, iar acum, războiul declanșat de Rusia în Ucraina, doar a amplificat consecințele sale, a susținut Gheorghe Piperea.
„Nu ar fi rău ca Engie să ne țină la curent cu procesul contra ANPC; această autoritate a Statului român a dispus, anul trecut, încetarea practicilor comerciale incorecte ale Engie la adresa consumatorilor, practici constând în emiterea de facturi triplate și în publicitatea deceptivă aferentă; ordinul de încetare a fost dispus în 15 septembrie 2021, a inclus o amendă modică și a introdus și sancțiunea complementară a suspendării activității până la corectarea facturilor și restituirea completă a plăților nedatorate efectuate de consumatori în baza acestor facturi; cu o celeritate demnă de cauze mai bune, Curtea de Apel București a dispus, a doua zi, suspendarea efectelor acestui ordin, până la definitiva soluționare a acțiunii în contencios administrativ; nimeni nu știe nimic despre acest proces, cel puțin, nu oficial”, a conchis avocatul Gheorghe Piperea mesajul publicat pe una dintre paginile sale de socializare.