Cine sunt campionii europeni ai  consumului de droguri? Clasamentul rezervă surprize

Un studiu asupra apelor uzate d Europa a scos la lumină adevărul crunt despre consumul de droguri la nivelul continentului. Și nu e vorba numai de marijuana, care e legală în unele țări, ci și de cocaina, care e strict interzisă

Studiul arată că olandezii, belgienii și elvețienii sunt campioni europeni în ce privește consumul de droguri.

Centrul European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri (OEDT) a analizat apele uzate din 82 de orașe și orașe pentru a afla mai multe despre consumul de droguri în 2020, se arată într-un comunicat.

Amsterdamul și Zagrebul, dependente de cabbabis

Concluziile cheie ale studiului sunt următoarele:. În ceea ce privește canabisul,  Cele mai mari concentrațiii au fost descoperite în orașele Amsterdam, Zagreb (Croația) și Geneva. Cannabisul pare să fi fost mai puțin afectat de blocarea COVID-19 decât alte droguri.

Istanbul, cel mai mare oraș din Turcia, și orașul sudic Adana s-au clasat pe locul 29, respectiv pe locul 35.

Cocaina e la modă în orașele belgiene, olandeze și spaniole

Cât privește cocaina:; aceasta  est mai  frecvent utilizată în orașele belgiene, olandeze și spaniole. OorașelE din estul Europei au un nivel de utilizare destul de scăzut.

Cele mai mari concentrații de MDMA, un „drog de petrecere” utilizat în mod obișnuit împreună cu alcoolul, au fost descoperite în orașe din Belgia, Germania, Olanda și Slovenia.

Metamfetamina, utilizată în mod tradițional în Republica Cehă și Slovacia este acum disponibilă și în Cipru, estul Germaniei, Spania și țările din nordul Europei precum Danemarca, Lituania șiFinlanda scrie ziarul turcesc Daily Sabah.Daily Sabah.

"În ultimul deceniu, analiza apelor uzate s-a impus ca un instrument important pentru monitorizarea consumului ilicit de droguri în Europa. Prin furnizarea de date aproape în timp real cu privire la tiparele de consum, atât din punct de vedere geografic, cât și în timp, această nouă abordare poate oferi o fotografie valoroasă privind consumul de droguri în orașe și locații cheie și o perspectivă asupra schimbărilor emergente de comportament. Pe măsură ce privim în viitor, studiul de astăzi explorează potențialul interesant pentru cercetarea apelor uzate în viitor, de la identificarea de noi substanțe psihoactive până la evaluarea rezultatului intervențiilor care vizează aprovizionarea cu droguri ”, a declarat Alexis Goosdeel, directorul OEDT.l