Evenimentul Zilei > Economie > Cine sunt bogaţii lumii şi cum îşi sporesc averile
Cine sunt bogaţii lumii şi cum îşi sporesc averile

Cine sunt bogaţii lumii şi cum îşi sporesc averile

America de Nord este, deocamdată, continentul lider în privinţa numărului de persoane bogate şi a averii totale deţinute de acestea, dar asiaticii vin puternic din urmă.

În America de Nord există în prezent 62.960 de persoane care pot fi înscrise în categoria celor foarte bogate. Regiunea Asia-Pacific are în prezent 42.525 de persoane în această categorie, scrie Bloomberg.
„America de Nord este în prezent atât de dezvoltată datorită oamenilor de afaceri americani” a spus Mykolas Rambus, CEO al companiei Wealth X.

Numărul persoanelor ultra-bogate din California, New York şi Texas îl depăşeşte în prezent, pe cel al super-bogaţilor din China şi India, potrivit raportului.

Însă regiunea Asia-Pacific va ajunge din urmă, cel mai probabil, America în condiţiile în care piaţa de social media de aici înfloreşte, iar numărul absolvenţilor de colegiu s-a triplat în ultimii ani, crescând numărul antreprenorilor. China, de exemplu, are în prezent circa 150 de miliardari, din rândul cărora face parte şi Robin Li, preşedintele Baidu, cel mai cunoscut motor de căutare din China.

Clubul miliardarilor

Statele Unite ale Americii au 455 dintre cei 1.235 de miliadari ai planetei, potrivit Wealth-X. Numărul miliardarilor şi al persoanelor super-bogate din celelalte colţuri ale planetei creşte însă văzând cu ochii, ca şi mijloacele de a îşi înmulţi averea.

Liu Baolin, preşedintele Jointown Pharmaceutical Group are o avere netă de 985 milioane de dolari, potrivit Wealth-X, care îl consideră viitorul miliardar al Chinei. Acesta ar putea fi urmat de Wu Peifu, preşedintele Jiangsu Shuangxing Color P-A.

Numărul milionarilor din Asia-Pacific l-a depăşit pe cel al milionarilor din Europa pentru prima oară în 2010, pe fondul câştigurilor realizate pe bursele din zonele emergente şi a creşterii valorii pieţei imobiliare, potrivit unui raport.

Cei 8.200 de bogătaşi ai Indiei şi-au sporit averile investind în maşini şi proprietăţi şi cumpărând companii străine. Indienii nerezidenţi deţin o avere netă de circa 465 miliarde de dolari, potrivit raportului.

„O mare parte din aceştia îşi administează averea prin intermediul băncilor de private banking din Londra”, a spus David Leppan, preşedinte al Wealth-X.

În Indonezia, investiţiile publice în infrastructură şi mărfuri creează noi oportunităţi pentru cei 725 de super-bogaţi ai ţării, potrivit raportului.

Alte ţări din lume unde numărul persoanelor bogate sporeşte pe zi ce trece sunt Rusia şi Brazilia. Cu 80 de miliardari şi o avere de 675 de miliarde de dolari deţinută de cei mai bogaţi oameni ai ţării, Rusia aproape egalează averea de 705 miliarde de dolari, deţinută de super-bogaţii din Orientul Mijlociu.

Totodata, averea însumată a celor mai bogaţi brazilieni, de 890 de miliarde de dolari, o depăşeşte cu mult pe cea a persoanelor înstărite din celelalte ţări latino-americane.