După mai bine de zece ani de investigaţii şi audierea a 278 de martori, teoria conform căreia cei doi au fost ucişi de serviciile de securitate britanice, din ordinul Prinţului Philip, soţul Reginei Elisabeta a II-a, au fost dezminţite de justiţie. Cel care susţine această teorie de la accidentul de maşină petrecut pe 31 august 1997 la Paris este Mohamed Al-Fayed, tatăl lui Dodi.

Ameninţare pentru
familia regală

Potrivit anchetatorilor, şoferul Henri Paul consumase băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan. În plus, cei doi nu purtau centuri de siguranţă, iar paparazzii care îi urmăreau au contribuit la producerea accidentului.

„Nu există niciun dubiu că
cei care susţin teoria unei crime vor continua să creadă acest lucru, în ciuda verdictului dat de justiţie“, a declarat pentru cotidianul britanic „The Times“ judecătorul care s-a ocupat de acest caz, Scott Baker.

El a subliniat că Diana reprezenta o ameninţare pentru familia regală, iar relaţia ei cu Dodi Al-Fayed nu mai putea fi tolerată de aceştia. Totuşi, „orice s-ar crede despre motivele sau ostilitatea evidentă pentru Diana, ele nu pot proba ideea unui complot petrecut în acea noapte la Paris“, spune acesta.

Prinţesa, însărcinată?


Miliardarul Al-Fayed sus
ţine că cei doi i-au telefonat cu o oră înainte de producerea accidentului, să-i spună că Diana este însărcinată şi că vor face publică logodna, imediat după ce prinţesa le va da vestea celor doi fii ai săi: „Sunt singurul care ştie. Diana mi-a spus atât înainte, cât şi în timpul vacanţei pe care am petrecut-o împreună în vara lui 1997, că se teme. Ştia că Charles şi Prinţul Philip încearcă să scape de ea. Cel din urmă nu l-ar fi acceptat pe fiul meu, pentru că este musulman. Nu ar fi acceptat, pentru că fiul meu ar fi devenit tatăl vitreg al viitorului rege“.

Al-Fayed a mai adăugat că
regatul britanic este condus de Prinţul Philip, din spatele scenei, cel care este adevăratul cap al familiei. Mai mult, în august anul trecut, jurnalistul francez Chris Laffaile susţinea că a descoperit în arhiva Spitalului public din Paris o scrisoare care probează faptul că Diana era însărcinată în trei luni, în momentul morţii. Afirmaţiile au fost însă negate de legistul care s-a ocupat de autopsia prinţesei, la fel şi de reprezentanţii spitalului care au susţinut că documentul este un fals.

Paul Burell, majordomul
prinţesei, crede că Mohamed Al-Fayed (75 de ani) este pe moarte. „Este ultima lui şansă de a răzbuna moartea fiului său. Asta îl va ucide. Nu va obţine nimic, este numai PR“, crede acesta.

Acuzat de sperjur


De la moartea Prinţesei
Inimilor în accidentul de la Paris, fostul majordom a devenit celebru şi milionar după ce a scris două cărţi biografice ale prinţesei şi a apărut la show-uri TV, în Marea Britanie şi în Statele Unite.

Într-o înregistrare video
filmată la New York şi obţinută de tabloidul „The Sun“, Paul Burell recunoaşte că a omis să dezvăluie Curţii câteva secrete: „Am fost foarte rău. Am făcut câteva tertipuri şi nu pot ajuta. Ştiu că nu trebuie să te joci cu justiţia, că este ilegal şi realizez că este o problemă serioasă“.

În înregistrarea video, Paul
Burell a ascuns detaliile unei conversaţii de trei ore cu regina, petrecută la câteva luni de la moartea Dianei. „Chiar crezi că voi dezvălui secrete în sala de judecată? Asta este ceea ce vor, să spun tot, dar ştii bine că nu o voi face. Când depui jurământul în sala de judecată, trebuie să spui tot adevărul şi numai adevărul. Am spus adevărul atât de mult cât am putut, dar nu complet“, a spus majordomul Prinţesei Diana. Burell a refuzat să explice comentariile de pe casetă.

Teama de moarte

În cartea biografică „Cronicile Prinţesei Diana“, a jurnalistei americane Tina Brown, autoarea prezintă teama prinţesei de a nu fi ucisă. „Diana se simţea nesigură, urmărită şi spionată, fapt remarcat şi de prietenul ei Roberto Devorik, în timpul unei excursii la Roma.

Un portret al Prinţului
Philip, de pe un perete al Palatului Kensington, evocă o astfel de atitudine. «Mă urăşte cu adevărat şi i-ar plăcea să dispar». Lady Di i-a mărturisit apoi lui Devorik că va sfârşi într-un aparent accident de maşină.

«Sunt o ameninţare pentru
ei. Mă folosesc doar când au nevoie de mine pentru funcţii oficiale, apoi mă ignoră. Nu mă vor otrăvi sau omorî într-un avion mare, unde vor avea şi alţii de suferit. O vor face întrun avion mic, în timp ce conduc o maşină sau într-un elicopter». Mai mult, Diana nu dorea să aibă în preajmă un bodyguard de la Curtea Regală. Bănuia că este spionată de ei şi se simţea urmărită în permanenţă.

«Îi vedea pe bodyguarzi ca
pe nişte atacatori. Prefera mai degrabă să se ştie în nesiguranţă decât să trăiască cu fric㻓, spune jurnalistul Clive James.

BIOGRAFIE


Lady Di, „Prinţesa
Inimilor frânte“

> S-a născut pe 1 iulie 1961 la Park House, casă pe care părinţii ei au închiriat-o pe moşia de la Sandringham, din Anglia, deţinută de Regina Elisabeta a II-a.

> După ce tatăl ei a dobândit titlul de Earl de Spencer, ea a devenit cunoscută drept Lady Diana Spencer.

> Diana a fost educatoare la o grădiniţă din suburbia Londrei.

>
A fost prima soţie a lui Charles, Prinţ de Walles.

>
Cei doi s-au căsătorit pe 29 iulie 1981. S-au despărţit în 1992, iar în 1996 au divorţat.

>
În schimbul generoasei sume de 17 milioane de lire sterline, a apartamentelor de la Palatul Kensington, precum şi a titlului de Prinţesă de Wales, Diana a acceptat să renunţe la titlul de Alteţă Regală şi la orice pretenţie viitoare privind tronul britanic.

>
În anii care au urmat divorţului, Diana a devenit o „prinţesă a inimilor“. Ea şi-a menţinut statutul de persoană publică şi a continuat să participe şi să promoveze acţiuni umanitare.

>
A suferit de depresie şi bulimie.

SUSPICIUNI

Harry: „Nu voi înceta niciodată să-mi pun întrebări despre accident!“

>
„Nimeni nu va şti vreodată ce sa întâmplat cu adevărat în tunel. Sunt absolut sigur că oamenii îşi vor pune mereu întrebări. Eu, cel puţin, nu voi înceta niciodată să mă întreb ce s-a întâmplat“, a declarat Prinţul Harry, într-un interviu televizat.

>
„Dacă paparazzii nu ar fi urmărit-o, şoferul Dianei nu ar fi mers cu viteză, iar accidentul ar fi putut fi evitat“ – Phil Hall, editor la „Comics of the World“.

>
Potrivit cotidianului britanic „The Telegraph“, Diana i-a trimis un bilet majordomului de la Curtea Regală, Paul Burell, cu câteva zile înainte de a muri: „Soţul meu plănuieşte să mă omoare într-un accident de maşină“.


IMAGINE. Diana şi Dodi, cu câteva ore înainte de accident