Românii care au primit amendă pentru că nu au purtat masca în spațiile publice deschise și au apucat să o plătească, nu își vor primi banii înapoi. Cei care au contestat amenzile au o șansă în instanță. Cei care nici nu au făcut contestație și nici nu au plătit amenda pot fi executați silit.
După anunțul CCR care a decis că ordonanța care reglementa obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber este necontituțională, a venit imediat și întrebarea: Ce se întâmplă cu amenzile primite de cei care nu au purtat masca?
Veștile nu sunt foarte bune. Cei care au plătit deja amenda nu își vor primi banii înapoi, deoarece decizia se aplică doar pentru viitor și nu retroactiv.
Pot fi executați silit
Cei care nu au plătit amenzile mai au o șansă în instanță. Ei trebuie să conteste sacțiunea în termenul legal și să folosească ca argument decizia CCR. Totul va depinde însă de instanța de judecată. Dacă nu au contestat amenda, dar nici nu au plătit-o riscă să fie executați silit.
„Vor fi cei care au plătit deja amenzile și nu au contestat în instanță acele amenzi aberante și dovedite și neconstituționale, și bineînțeles că nu își vor putea recupera banii. Din câte am înțeles oficialitățile statului au spus că dacă vrem banii înapoi trebuie să îi dăm în judecată. Este clar că dacă nu vom avea parte de o OUG, dar să nu fie una la fel ca asta care tocmai a fost declarată neconstituțională, banii românilor vor rămâne în bugetele statului.
Cei care nu au apucat să conteste procesele verbale și nici nu le-au plătit vor fi executați silit, chiar dacă ele sunt declarate neconstituționale.”, a explicat avocatul Adrian Cuculis, la Antena 3.
Decizia Curții Constituționale
Motivele pentur care Curtea Constituţională a decis că OUG 192/2020 este neconstituţională, țin de procedura legislativă, care nu ar fi fost respectată.
„În şedinţa din data de 15 februarie 2022, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.55/2020“, se arată într-un comunicat al CCR.
Curtea a constatat neconstituţionalitatea în ansamblu a ordonanței întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituţionale referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ. Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislaţiei doar dispoziţiile cuprinse în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.192/2020. Celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă rămân în continuare în vigoare.