Evenimentul Zilei > Politica > Eliminarea pensiilor speciale, votată de Parlament. Câte dintre aceste pensii dispar
Eliminarea pensiilor speciale, votată de Parlament. Câte dintre aceste pensii dispar

Eliminarea pensiilor speciale, votată de Parlament. Câte dintre aceste pensii dispar

Camera deputaților a votat, în urmă cu câteva momente, eliminarea pensiilor speciale.

UPDATE – Decizia a fost luată cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri.


Pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, unită în sesiune extraordinară, se află proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale. Ședința a început cu contre între PNL, PSD și USR.

Liderul grupului PSD, Alfred Simonis, a solicitat în deschidere să fie respinse, în primul rând, amendamentele introduse în Comisia pentru muncă referitoare la eliminarea rentei viagere a sportivilor şi artiştilor.

„Să supunem la vot întâi amendamentele privind renta sportivilor şi artiştilor şi să votăm pentru eliminarea pensiilor speciale”, a spus Simonis.

În replică, liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, a afirmat că se bucură că PSD votează proiectul PNL şi îşi recunoaşte gafa făcută în comisie referitoare la amendamentele privind renta viageră a sportivilor şi artiştilor.

„PSD îşi recunoaşte gafa făcută în comisie când au introdus eliminarea rentelor viagere. Mulţumesc că vreţi să faceţi acest gest! Mă bucur că PSD votează proiectul PNL privind eliminarea pensiilor speciale pentru a putea plăti alocaţiile”, a spus Roman.

„Am forţat dublarea alocaţiilor şi bine am făcut şi vă forţăm în continuare să o şi aplicaţi. Nu am auzit ce face PNL: îşi va vota propria iniţiativă? PSD va vota împotriva pensiilor speciale, pentru eliminarea acestor pensii. Îmi doresc să văd ce faceţi dumneavoastră”, a replicat şi Simonis.

Deputatul PSD Adrian Solomon, preşedinte al Comisiei pentru muncă, i-a îndemnat pe parlamentari să voteze împotriva amendamentelor sale privind eliminarea rentelor viagere ale sportivilor şi artiştilor.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că social democrații vor vota în favoarea proiectului de eliminare a pensiilor speciale şi vor fi împotriva retrimiterii proiectului la comisia de specialitate.

Vosganian, atac la Cioloș

La rândul său, deputatul ALDE Varujan Vosganian a declarat că el nu o să voteze proiectul până când europarlamentarii PNL și USR nu vor cere la Bruxelles să se aplice aceeași măsură și în cadrul Parlamentului European: „Eu nu votez nicio lege pana ca Rareș Bogdan și Dacian Ciolos nu vor cere Comisiei Europene, în numele PNL și USR, să taie indemnizațiile de vechime ale parlamentarilor europeni. Cu alte cuvinte, ești privilegiat dacă iți faci treaba la Bruxelles. Atunci hai să ne mutăm cu Parlamentul la Bruxelles. Asta dacă vorbim de ipocrizie. Apelul meu este pentru Dacian Cioloș, pentru acest club iacobin USR și pentru PNL”.

Scandalul pensiilor speciale

Reamintim că, în luna decembrie a anului trecut, Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a adoptat,raport favorabil pentru proiectul de lege care vizează eliminarea pensiilor speciale, excepţie făcând cele destinate militarilor şi structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Astfel, ar urma să fie eliminate pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor, funcţionarii publici cu statut special, funcţionarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic şi consular al României, membrii Curţii Constituţionale şi pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Prevederile nu ar urma să se aplice angajaţilor Ministerului Apărării, Ministerului de Interne, celor din serviciile secrete, poliţiştilor de penitenciar.

În baza unui amendament propus de deputatul independent Adrian Dohotaru au fost eliminate indemnizaţiile pentru limită de vârstă pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene.

La propunerea preşedintelui comisiei, Adrian Solomon (PSD), a fost adoptat şi un amendament care vizează eliminarea rentei viagere pentru sportivi şi artişti, dar şi a indemnizaţiei de 50% pentru ziariştii care au ieşit la pensie, membri ai unor asociaţii de profil. Social-democratul a precizat însă că nu va susţine prevederile respective în plen.

„Eu în plen nu voi vota astfel de lucruri. Dar nu puteam aici, ca şi diriguitor al domeniului, să nu vă pun în faţă oglinda şi să vă arăt lumii cum sunteţi. Ăştia sunteţi: nu vă trebuie nici sportivi care să aibă din partea statului şi a poporului respectul cuvenit până îşi închid ochii, nu vă trebuie nici artişti, nici membri ai ansamblurilor folclorice, nici ziarişti care au trăit în vremuri antice pe salarii de nimic”, a declarat el.

Liberalul Dan Vîlceanu a replicat însă că Adrian Solomon trebuie să îşi asume amendamentul privind renta viageră a sportivilor şi a artiştilor, deoarece el l-a iniţiat.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că în plen va fi scos acest amendament.

Săptămâna aceasta el a susţinut că propunerea legislativă privind pensiile speciale este neconstituţională şi ar trebui retrimisă la comisii pentru a fi modificată, după discuţii cu cei vizaţi de modificări.