Despre foarte multe personaje importante de pe scena politică românească au circulat poveşti legate de colaborarea lor cu servicii secrete. Acestea au zguduit opinia publică, încă de la sfârşitul mileniului trecut cu celebrul proces “Iliescu KGB” şi au continuat în fiecare an dar cu alte personaje. De regulă, cu excepţia unor turnători incomozi pentru foştii şi actualii lor colegi, destul de rar au fost deconspiraţi lucrători din serviciile secrete. Pentru că din acest motiv se şi numesc secrete şi munca lor este “sub acoperire”. Pe de altă parte respectivele deconspirări ar stârni veritabile cutremure printre miile de ofiţeri activi “sub acoperire” pentru că aceştia s-ar simţi neprotejaţi ba poate chiar trădaţi.

În acest sens demersul lui Traian Băsescu, fără precedent în viaţa politică românească şi poate chiar în Europa poate fi unul istoric dar şi foarte necesar.

Analizând datele pe care le avem la dispoziţie probabil că Victor Ponta este cel vizat. Cu un an în urmă senatorul Valer Marian a publicat o carte de dezvăluiri în care, printre alţii îl ataca şi pe Victor Ponta. Demersurile lui nu au avut nici un efect şi atunci el i-a adresat acestuia o interpelare parlamentară. Acuzele, exprimate într-un cadru oficial, erau extraordinar de grave. Victor Ponta nu i-a răspuns niciodată şi nici nu l-a dat în judecată. Singurul fapt care s-a întâmplat a fost că senatorul Valer Marian a fost exclus din PSD. Citez din interpelarea parlamentară rămasă fără nici un răspuns presupunând că argumentele prezentate de Senator ar putea avea o legătură cu afirmaţiile Preşedintelui: “Dacă este adevărat că, în anul 1997, în timp ce eraţi procuror, aţi fost racolat în Serviciul de Informaţii Externe (SIE) de către generalul Cornel Biriş şi dacă aţi activat în unitatea deplin conspirată denumită “Umbre” sau H? Dacă aţi fost trimis la specializare antimafia în Italia cu misiunea de a o monitoriza pe Carla del Ponte, fost procuror antimafia, ulterior procuror şef al Tribunalului Penal pentru fosta Iugoslavie? …Dacă este adevărat că, în data de 7 mai 2012, înaintea depunerii jurământului de către primul guvern Ponta, festivitate care a început cu o întârziere de circa 15 minute faţă de ora anunţată, aţi fost invitat de preşedintele Traian Băsescu într-un birou de la Palatul Cotroceni, unde a chemat un aghiotant cu un telefon mobil deschis, pe care vi l-a înmânat şi la care aţi discutat cu ofiţerul de legătură pe care l-aţi avut în timpul misiunii din Italia?”

În mod normal asemenea acuzaţii, exprimate într-un cadru cum nu se poate mai mult de oficial şi rămase fără răspuns pot pune pe gânduri. Dar cred că vom afla în curând despre ce este vorba.