Cine l-a făcut scăpat pe Sile Pietroi

Cine l-a făcut scăpat pe Sile Pietroi

O judecătoare de la Tribunalul Bucureşti l-a lăsat în libertate pe Pietroi, fără a-i da măcar interdicţia de a părăsi oraşul.

Sile Pietroi, unul dintre cei mai temuţi capi ai lumii interlope din Capitală şi judeţul Ilfov, este, începând de joi noaptea, liber ca pasărea cerului. Şi asta după ce, în ciuda materialului de urmărire penală extrem de stufos, strâns de anchetatori pe parcursul a mai bine de un an, un magistrat al Tribunalului Bucureşti a decis că acesta nu reprezintă un pericol public. Mai mult, acelaşi judecător a hotărât ca pe numele lui Sile Pietroi să nu fie emisă nici măcar o interdicţie de a părăsi localitatea sau ţara.

Potrivit anchetatorilor care au luat parte la şedinţa de judecată, magistrata Marilena Popa nu numai că a dat dovadă de o excesivă clemenţă, dar ar fi şi declarat că mai are doar două luni până la pensionare şi că vrea să fie liniştită. La doar câteva minute de la respingerea mandatului de arestare preventivă, procurorii de caz au făcut recurs.   „Au tras de timp cât s-a putut de mult“

O serie de martori aflaţi în apropierea lui Sile Pietroi în orele ce au urmat reţinerii acestuia au povestit şirul halucinant al evenimentelor ce au dus, în final, la lăsarea în libertate a interlopului.

Conform legii, interlopul a avut dreptul să nu facă vreo declaraţie dacă nu sunt prezenţi apărătorii săi. Profitând de acest drept, cei doi avocaţi şi-au făcut apariţia la sediul Poliţiei Capitalei abia în jurul orei 15.00, fiind de acord, pe baza unui proces-verbal pe care l-au semnat, să studieze dosarele în aproximativ 30 de minute.   „Fiecare avocat a studiat câte cinci dosare. Au spus că, după ce termină de studiat, vor da o declaraţie. Acest lucru nu s-a întâmplat, fiecare motivând că nu a reuşit să citească toate hârtiile. Au tras cât au putut de timp, iar, la un moment dat, pe Sile Pietroi l-a apucat «brusc» o durere de inimă şi a cerut să meargă la doctor pentru un control de specialitate“.

Pietroi a fost adus apoi în faţa instanţei, unde, potrivit martorilor prezenţi în sala de judecată, a făcut un adevărat circ în spatele uşilor închise presei: a ţipat la judecătoare şi la grefieră, tocmai pentru a-şi impune autoritatea.   Potrivit aceloraşi surse, planul eliberării interlopului a fost bine pus la punct de avocaţii săi, care ar fi primit o „mână de ajutor“ de la magistratul Marilena Popa, chiar şi prin simplul fapt că, la fiecare 15 minute, solicita câte o pauză.   Ieri, judecătoarea nu a mers la serviciu, însă, potrivit unor surse din cadrul Tribunalului Bucureşti, i-ar fi spus grefierei care a participat la şedinţa de judecată: „Nu mă mai interesează ce se întâmplă după mine; important este că am scăpat!“.   În ceea ce priveşte presupusa pensionare a Marilenei Popa, purtătorul de cuvânt al tribunalului, Laura Andrei, a precizat că, până în prezent, nu are înregistrată nicio cerere de acest tip, deşi vârsta îi permite magistratului acest lucru.

"Mai am două luni până la pensie şi vreau să fiu liniştită (...) Nu mă mai interesează ce se întâmplă după mine. Important este că am scăpat!" - Marilena Popa judecător, Tribunalul Bucureşti CONSECINŢE  

Prin eliberarea „comandantului“, întregul „teanc“ de probe strânse de anchetatori în acest caz riscă să devină complet inutile Tentativă de omor calificat, şantaj, lipsire de libertate, ameninţare, distrugere, asociere în vederea comiterii de infracţiuni, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice. Ce leagă toate aceste infracţiuni? Numele lui Sile Pietroi şi al celor opt locotenenţi ai săi.

Odată cu lăsarea în libertate a acestora, tot teancul de probe adunate de anchetatori în această perioadă, inclusiv interceptările telefonice, devin inutile. Şi asta deoarece, în cazul în care recursul procurorilor se va încheia tot în spiritul soluţiei Tribunalului Bucureşti, iar procurorii ar mai cere încă o dată arestarea preventivă a celor nouă, întregul material probatoriu ar trebui refăcut din temelii. Aceeaşi ordonanţă o dată merge, o dată nu

Interesant este că, deşi procedura urmată de procurori pentru reţinerea lui Pietroi a fost aceeaşi ca şi în cazul complicilor săi, doar data şi orele fiind diferite, judecătoarea a recunoscut ordonanţa de reţinere în cazul „şefului“, dar le-a revocat pe cele emise pe numele locotenenţilor acestuia, pe motiv de încălcare a procedurii penale.

„Toţi cei 9 inculpaţi, în frunte cu Sile Pietroi, au fost «săltaţi» cu mandat de aducere. Au fost duşi la sediul Poliţiei Capitalei, unde au fost audiaţi, iar apoi, după ce le-au fost aduse la cunoştinţă faptele pentru care sunt cercetaţi, s-au emis pe numele lor mandate de reţinere, cu o valabilitate de 24 de ore. S-a lucrat «ca la carte» în acest caz, tocmai pentru că nu ne permiteam nici cea mai mică greşeală“, au explicat judiciariştii. „Alba-neagra“ cu infracţiunile

Nu este prima oară când Sile Pietroi ajunge în faţa justiţiei din România şi pleacă la fel de liniştit şi împăcat cu sine. În 2000, interlopul s-a ales cu un dosar penal pentru tentativă de omor după ce a bătut un bucureştean pe motiv că acesta îi blocase maşina. În urma bătăilor groaznice, victima a avut nevoie de 60 de zile de îngrijiri medicale.

„Victima era desfigurată. L-a lovit cu bâta şi l-a lăsat într-o baltă de sânge. S-a făcut plângere penală pentru tentativă de omor. Însă Luminiţa Gavadia, procuror la Parchetul Tribunalului Bucureşti, în loc să încadreze fapta la tentativă de omor, «a mutat-o» la vătămare corporală gravă, infracţiune pentru care Codul Penal prevede o pedeapsă de maximum 7 ani de închisoare“, spun surse judiciare.

După şapte ani de tergiversări, avocatul lui Sile Pietroi, Romeo Coman - care este ginerele procurorului Gavadia - a reuşit să aducă trei prieteni de-ai interlopului în calitate de martori. La unison, aceştia au susţinut că Pietroi nu se afla în Capitală la momentul agresiunii, ci în Giurgiu.

În urma acestor declaraţii, Gavadia a hotărât că nu Sile Pietroi este autorul faptei şi a dat neînceperea urmăririi penale. Anul acesta, fapta s-a prescris conform Codului Penal care prevede pentru vătămarea corporală gravă un termen de prescripţie de 8 ani. MĂRTURIE „Cum depunea cineva plângere, era bătut mai rău“ Locuitorii comunei ilfovene Glina trăiesc, de câţiva ani, sub teroarea lui Sile Pietroi şi a locotenenţilor săi. Prin ameninţări, bătăi de o cruzime ieşită din comun şi şantaj, Pietroi a reuşit să-şi impună, în propriul fief, autoritatea în faţa localnicilor.

Un nou martor care şi-a pus ultimele speranţe în justiţia din România a acceptat să vorbească despre viaţa pe care o duce în comuna Glina. De teama lui Pietroi, mai ales după aflarea veştii că acesta a fost pus în libertate, martorul a cerut să rămână anonim.   „Toţi cei care până la «instaurarea suveranităţii» lui Pietroi reuşiseră să-şi deschidă o mică afacere au devenit, peste noapte, ţinte ale acestui infractor. Şi eu mă număr printre victimele acestuia şi simt că nu există putere care să-l oprească pe acest individ. Cea mai mică taxă de protecţie pe care o cere este de 1.500 de euro, indiferent dacă bietul comerciant face sau nu acei bani.

În cazul în care nu «plăteşte taxa», vai şi-amar de ăla. Mai întâi, oamenii lui Sile Pietroi vin cu răngi şi bâte, sparg geamuri, bat angajaţii de-i bagă în spital. Apoi ajung la patron şi-l ameninţă că-i vor ucide familia. Până la urmă, reuşesc să pună mâna pe întreaga afacere, clădită cu munca şi banii omului. Eu, unul, am trecut deja prin asta şi am piedut peste 50.000 de euro. Îndrăznesc să spun, deşi nu am cum să dovedesc, că tot clanul ăsta este protejat de poliţiştii din Ilfov. Pentru că altfel nu-mi explic cum naiba, de fiecare dată când vreo victimă se ducea să depună plângere, ajungea să fie bătută şi mai rău de oamenii lui Pietroi. Şi nu am văzut niciodată să se ia vreo măsură“, a povestit bărbatul, victimă a violenţelor clanului.

Citiţi şi: SRI l-a vânat 20 de ore pe temutul Sile Pietroi Interlop apropiat al PDL, arestat

Ne puteți urmări și pe Google News