Cine i-a tăiat urechea lui Van Gogh?

Cine i-a tăiat urechea lui Van Gogh?

Vincent Van Gogh nu şi-a tăiat singur urechea, ci i-a fost retezată de către pictorul Paul Gauguin, în timp ce stăteau la coadă în faţa unui bordel, arată studii recente.

Mai mult timp a fost valabilă teoria conform căreia Van Gogh, care avea probleme psihice, şi-a tăiat urechea cu lama de ras, în 1888, în timp ce se afla în Arles, în sudul Franţei. Însă, o nouă carte, bazată pe investigaţii poliţieneşti, arată că Gauguin i-a retezat lui Van Gogh urechea cu o sabie.

Prietenie necondiţionată

Cartea, care a apărut sub titlul "Urechea lui Van Gogh: Paul Gauguin şi pactul tăcerii", este rezultatul a 10 ani de cercetări efectuate de către academicienii germani Hans Kaufmann şi Rita Wildegans, care au încercat să demonstreze că versiunea originală a poveştii are numeroase inexactităţi.

Aceştia au studiat scrisori trimise de ambii artişti, ajungând la concluzia că acela care a încheiat rândul a fost Gauguin - un foarte bun spadasin - care i-a retezat urechea prietenului său. Aceleaşi informaţii obţinute de către cercetătorii germani mai arată că Van Gogh şi-a împachetat urechea în haină şi i-a oferit-o unei prostituate pe nume Rachel.

Kaufmann a declarat că nu este sigur dacă a fost vorba despre un accident sau a fost un act deliberat de-al lui Gauguin de a-şi răni prietenul. Cert este că cei doi au hotărât să ofere poliţiştilor o versiune comună a întâmplării, astfel încât Gauguin să scape de rigorile legii.

Versiunea originală, plină de inexactităţi

Germanul a mai precizat că varianta tradiţională a evenimentelor este bazată pe dovezi neclare şi improbabile şi că nu include şi declaraţii ale martorilor.

"Gauguin nu a fost prezent în timpul presupusei auto-mutilări", a declarat Kaufmann pentru "Le Figaro". "În ceea ce-l priveşte pe Van Gogh, el nu a confirmat nimic. Aşadar, comportamentul lor ulterior dovedeşte că ascund adevărul", a adăugat cercetătorul, citat de Reuters.

La puţin timp după incident, Gauguin s-a mutat în Tahiti, unde a creat cele mai prestigioase lucrări ale sale, iar Van Gogh a murit, în 1890, împuşcându-se în piept.

Ne puteți urmări și pe Google News