Cine face triajul şi acordă primele consultaţii în şcoli, pentru limitarea răspândirii virusului gripal? Profesorii trag alarma, în legătură cu o situaţie nerezolvată de mulţi ani

Profesorii din judeţul Iaşi trag un semnal de alarmă privitor la situaţia şcolilor Anume că acestea nu dispun de cadre medicale care să facă triajul elevilor, la venirea în şcoală, şi să acorde primele consultaţii pentru cei care au simtomele gripei.

Apelul făcut în acest sens de un cadru dideactic din Iaşi, difuzat de portalul www.bzi.ro,  poate constitui un semnal de alarmă nu doar pentru şcolile ieşene, ci pentru majoritatea instituţiilor de învăţământ din România, confruntate cu aceeaşi situaţie, lipsa personalului medical.

"Pe fondul unei ierni adevarate, dar si cu o posibila epidemie de gripă la orizont, ministrul Sănătăţii nu recomandă Ministerului Educatiei Naţionale să suspende cursurile, ci solicită efectuarea triajului în şcoli şi luarea de măsuri.

Cine să facă acest triaj? Profesorii, căci majoritatea şcolilor nu au cabinet medical, asistenţă medicală, de medic nici vorbă.

Profesorii însă nu au competenţe medicale. Ce fel de evaluare pot ei face când au cu totul alte calificari? E adevărat că autorizaţia sanitară e dată pe propria răspundere a directorului, asta de ani de zile.

Cu alte cuvinte, până la urmă, directorul rezolvă problema, că de nu, va primi amendă de la SANEPID", iată mesajul profesorului, transmis pe o reţea de socializare.

La rândul lor, sindicatele din Învăţământ au tras un semnal de alarmă similar, în special legat de situaţia şcolilor din mediul rural, unde se ştie că de ani şi ani lipsesc cadrele medicale.