Evenimentul Zilei > Actualitate > Cine face legea în Republica Penalilor. Informatorul cu patalama Nica „Bratosin” rescrie Constituția
Cine face legea în Republica Penalilor. Informatorul cu patalama Nica „Bratosin” rescrie Constituția

Cine face legea în Republica Penalilor. Informatorul cu patalama Nica „Bratosin” rescrie Constituția

Și-a turnat colegii de liceu care cumpărau țigări de la arabi, dar nu-și mai recunoaște scrisul din urmă cu 40 de ani și ne asigură că nu demisionează.

Deputatul PSD de Vrancea, Ciprian Nica, a pierdut definitiv procesul cu Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS) și a fost declarat colaborator al temutei Securități. Același verdict l-a primit în toamna lui 2012 de la Curtea de Apel București.

Politicianul a contestat tot ce se putea contesta în acest dosar. Nu a recunoscut notele olografe transmise Securității, declarându-se surprins când i-au fost puse în față. Mai mult, a susținut pur și simplu că altcineva a dat declarații în numele lui. „Înscrisurile depuse la dosarul cauzei nu îmi aparțin, astfel încât nu mică mi-a fost mirarea când am aflat că în numele meu au fost date declarații la fosta Securitate”, a arătat în dosarul depus la Instanța Supremă. A fost recrutat în 1976 și a primit numele de cod „Bratosin”.

Nouă note

Vigilent din fire, tânărul Nica tocmai terminase liceul și se pregătea pentru examenul la facultate când a fost racolat. A promis ofițerului ce-l avea în legătură că va continua colaborarea dacă se va încadra „într-o unitate de producție”. A dat nouă note informative, banale, despre foștii colegi de internat de la Liceul de Muzică și Arte Plastice din Ploiești. După aproape 40 de ani de la acest incident, Ciprian Nica a ajuns în Parlament. A început treptat. În 1995 s-a înscris în PSD, iar din 2008 s-a lansat în politica mare, fiind la al doilea mandat de deputat

. În 2010, demnitarul „Bratosin” a fost declarat doctor în științe juridice, apoi expert în apărare după ce a a bsolvit un colegiu de specialitate. A urmărit un loc influent în Comisia Juridică, de vicepreședinte, după care s-a apucat să avizeze proiecte de legi. Din această postură a „îngropat” Legea Lustrației și s-a autopropus în Comisia de revizuire a Constituției. Declarat definitiv colaborator, Ciprian Nica continuă să pozeze în victimă. Ba așteaptă motivarea instanței, ba se plânge că nu i s-a acceptat audierea unor martori în proces. Cert este că nu are de gând să demisioneze. „Nu am de ce să-mi dau demisia din Comisia Juridică, cu ce afectează verdictul? Nu am furat, n-am omorât pe nimeni, nu e înscrisul meu”, a declarat Ciprian Nica.

Invidios pe colegii străini, Nica turna tot ce vedea

„Vă informez că elevul Butnaru Ovidiu are relații cu elevii străini din Pakistan. Face cu ei afaceri cu țigări și, de la un timp, le face cunoștință cu diverse fete”, arăta acesta pe 14 martie 1977. O altă notă, nedatată, consemna telegrafic: „Vă informez că numitul Bîrzea Tinu, elev anul V la Chimie și cazat la internatul Liceului nr. 6, camera 54, împreună cu colegul său, ascultă frecvent emisiunile postului «Europa Liberă».

De asemenea, vecinii din camerele 53 și 55 participă la ascultarea emisiunilor acestui post. Bratosin”. „Vă informez că, într-una din serile petrecute în camera elevului Niță Mihail (Liceul de Arte Plastice), unul din elevii străini, din Capul Verde, Francesco Amaro, întreținea discursuri politice și anume despre capitalism, despre diferența dintre viața din socialism și capitalism. De asemenea, acest elev străin întreține relații de prietenie cu elevii din Palestina. Bratosin”.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: