Cine este românul care l-a pus în încurcătură pe Emmanuel Macron: „Mă văd cetățean european, nu numai cetățean român”

sursa: Libertatea

Eduard Rotariu, românul care a participat la o dezbatere cu președintele Franței, este stabilit în Hexagon și spune că este și cetățean european, nu numai român.

Patru tineri ce sunt cursanți la Academia Europa Noastră din cadrul Institutului Jacques Delors au fost selectați să fie pe scena teatrului Odeon din Paris, la o dezbatere despre viitorul european. Ei au stat față în față cu președintele Emmanuel Macron, la sfârșitul anului trecut. Printre ei s-a aflat și românul Eduard Rotariu. Cel care i-a adresat ultima întrebare președintelui francez. Subiectul a fost legat de curentul naționalist din Europa.

Eduard Rotariu, românul care l-a întrebat pe Emmanuel Macron despre curentul naționalist

„Din păcate, timpul a fost relativ scurt, a durat o jumătate de oră, vă imaginați că programul domnului președinte e destul de aglomerat. Eu i-am adresat întrebarea despre cetățenia europeană și cum vede dumnealui această evoluție a mișcărilor antieuropene în diverse țări europene”, a povestit românul, conform „Libertatea”.

„Trebuie să răspundem la aceasta (n.r. - propagarea naționalismului) dând înapoi națiunilor și Europei controlul asupra destinului lor. Europa împletește culturile noastre naționale și le face mai puternice prin dialog, nu prin ceea ce ne desparte”, a răspuns președintele Franței la întrebarea respectivă.

Eduard a studiat Istoria la facultate, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În timpul liceului, părinții săi erau plecați în Germania. În anul doi a făcut un semestru prin programul Erasmus la Universitatea din Trier, Germania. Atunci, el a decis să se întoarcă pentru un masterat, așa că s-a înscris la studii de Istorie globală, la Universitatea Humboldt din Berlin. „Studiile au fost mult mai flexibile și mai adaptate pe dorințele studenților în sine. Și acesta a fost factorul principal care m-a determinat să continui în străinătate, în măsura în care am avut libertatea de a-mi alege cursurile în funcție de interesele mele academice”, spune tânărul, conform sursei citate.

„Conexiunea cu România va rămâne, inevitabil”

A terminat masteratul la Berlin, și după aceea s-a înscris într-un program de voluntariat european la Casa Europei din Tours, Franța. „A fost o oportunitate perfectă, în măsura în care în perioada studiilor la Berlin, m-a interesat din ce în ce mai mult Uniunea Europeană și ce înseamnă implicarea instituțiilor europene în viața de zi cu zi a cetățenilor europeni.”

Din noiembrie este coordonatorul programului Erasmus+ din cadrul Universității Paris-Est Créteil. „Conexiunea cu România va rămâne, inevitabil, dar în orice caz, eu mă văd cetățean european, nu numai cetățean român. În Franța mă simt deja ca acasă, de altfel în orice altă țară a Uniunii Europene mă simt ca acasă, nu mă simt departe de România.”, a mai spus Eduard.