Cine este primul român care și-a administrat vaccinul împotriva COVID 19
- Georgeta Petrovici
- 8 mai 2020, 16:43
Românii au vacciunul împotriva COVID 19. Un reputat imunolog și l-a administrat deja, iar rezultatele sunt incredibile.
Mai exact, de la Timișoara. Echipa de cercetători de la OncoGen, cel mai mare institut de terapii genetice și celulare în tratamentul cancerului din Estul Europei, a luat o decizie epocală, luna trecută, iar acum face publice rezultatele.
Așa cum Evz.ro a relatat în repetate rânduri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recunoscut Institutul OncoGen din Timișoara ca fiind singurul din România care are în testare un vaccin împotriva COVID 19, informația fiind publică de la începutul lunii aprilie. La momentul respectiv, vaccinul era deja în teste pe celule umane. Lucrurile au avansat extraordinar, iar ceea ce aflăm acum e menit să schimbe pur și simplu viața oamenilor.
Prof.univ.dr. Virgil Păunescu, imunolog și directorul OncoGen a decis să testeze chiar pe sine vaccinul care ar fi urmat să intre în testare clinică, pe subiecți umani voluntari. A fost un gest neobișnuit, forțat de lipsa de finanțare și atenție venită din partea autorităților.
Doctorul Păunescu e primul român și primul medic care și-a administrat vaccinul
”Am decis să-mi administrez eu primul vaccinul dezvoltat la OncoGen, să fiu eu primul voluntar. Ca urmare pe data de 14 aprilie m-am vaccinat cu prima doză, iar în data de 28 aprilie mi-am administrat a doua doză de vaccin”, a declarat pentru Evz.ro profesorul Păunescu. El a mai explicat și ce la- determinat să recurgă la această acțiune, în fond perfect legală.
”În calitate de investigator principal al acestui proiect și profesor de imunologie sunt mult mai în măsură decât orice alt voluntar folosit în alte studii clinice, să identific efectele, simptomele și mai ales nuanțele cele mai subtile ale vaccinării asupra sănătății mele. În toată această perioadă mi-am monitorizat evoluția parametrilor biologici și modificările induse de vaccin, iar rezultatele obținute în urma acestui experiment au fost deosebit de interesante și sunt foarte utile continuării cercetărilor noastre.
Pe scurt, vaccinul stimulează un răspuns puternic al sistemului imun. În prezent colectivul OncoGen pregătește documentația pentru Agenția Națională a Medicamentului (ANM) în vederea aprobării începerii studiilor clinice. Informația obținută din propria experiență de vaccinare va fi inclusă în această documentație și o consider în mod deosebit utilă pentru Agenția Națională a Medicamentului în accelerarea procesului de aprobare a studiilor clinice”, a detaliat imunologul Virgil Păunescu.
Autoritățile statului nu au niciun leu pentru sprijinirea cercetării vaccinului
Devine tot mai evident că autoritățile române competente au obligația de a acorda măcar o minimă atenție cercetărilor și cercetătorilor din România. ”Uniunea Europeană a alocat României circa 1,5 miliarde de euro doar pentru combaterea epidemiei în țara noastră. Din acești bani 0 au fost alocați dezvoltării vaccinului de la OncoGen, deși este singurul centru din țară care are în testare un vaccin”, a mai spus Păunescu.
Prin urmare, și-a administrat vaccinul. A riscat. Dar așa s-au aflat informații remarcabile despre acțiunea acestuia, informații pe care nu le poate da niciun voluntar care nu e de specialitate. Practic, Virgil Păunescu e singurul medic din lume care, în mod voluntar, și-a administrat prototipul de vaccin.
Povestea singurului vaccin românesc anti- COVID 19
Imunologul a detaliat pentru Evz.ro cum s-a decis implicarea în acest proiect important pentru umanitate. Totul a început în luna ianuarie. S-a avut în vedere, înca din perioada respectivă, posibilitatea ca epidemia din China să se transforme într-o pandemie cu consecințe medicale și economice deosebit de grave, atât pentru România cât și la nivel mondial.
La centrul OncoGen din Timișoara, există un colectiv de 60 de cercetători foarte bine pregătiți, cu experiență în zona de cercetare - dezvoltare în imunoterapii, respectiv vaccinuri. Institutul dispune, de asemenea, și de aparatură performantă la cel mai înalt nivel. Atunci când epidemia a izbucnit în China, colectivul OncoGen lucra de aproximativ 4 ani la un tratament avansat în imunoterapia în cancer (un tratament extrem de recent dezvoltat în SUA), mai exact la vaccinurile personalizate în cancer.
Astfel, cercetătorii aveau deja un bagaj de cunoștințe precum și de o experiență foarte vastă și au fost în poziția de a putea pregăti ”design-ul” pentru producerea unui vaccin împotriva COVID 19 într-un timp foarte scurt. La jumătatea lunii Ianuarie timișorenii de la OncoGen aveau deja designul vaccinului.
Feed-back: ”nu am fost contactați nici până azi de autoritățile române”
”Am anunțat această realizare pe toate căile. Și, având în vedere miza și potențialul extraordinar pentru populația din România și din Europa, a tehnologiei publicate de noi, mă așteptam ca dialogul cu autoritățile române să decurgă bine. Nu am fost contactați nici până în ziua de astăzi de autoritățile competente ale statului român.
Asta în condițiile în care Uniunea Europeană a alocat României circa 1,5 miliarde de Euro pentru combaterea epidemiei din țara noastră. Din acești bani, 0 au fost alocați cercetării românești, și desigur, 0 pentru dezvoltarea vaccinului de la OncoGen, deși este singurul centru din țară care are în testare un vaccin- lucru confirmat și de prezența noastră pe lista Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Lista publicată în data de 4 Aprilie de OMS, pe care este prezent și centrul nostru, este în totalitate compusă din liga mare a cercetării mondiale în domeniul vaccinologiei, de institute și companii recunoscute în toată lumea pentru performanța în cercetarea medicală de vârf”, a mai declarat profesorul Virgil Păunescu.
E de reținut că OncoGen este un institut ridicat din fonduri europene, un institut de stat, aflat în structura Spitalului Județean din Timișoara. Autoritățile române, prin urmare, nu aveau doar capacitatea, dar aveau și obligația de a susține cercetătorii acestei țări (așa cum, de altfel, fiecare țară din vest își susține proprii cercetători) în așa fel încât să se atingă cât mai repede obiectivul: dezvoltarea și producerea unui vaccin anti-COVID 19 în România. Acest lucru nu s-a întâmplat.
Blocaj total
”Nu am primit nici măcar un telefon de la autoritățile competente în domeniu, deși suntem singurii care s-au angajat în competiția mondială pentru dezvoltarea unui vaccin cu implicații medicale, sociale, economice și științifice uriașe. Atât poate România din punct de vedere intelectual, să ne recomande să ne spălăm pe mâini și să stăm în casă în timp ce economia nostră se prăbușește?
Am reușit cu mare greutate, (după un efort pe care puțini dintre dumneavoastră îl veți cunoaște), pricinuită de lipsa acută a resurselor financiare să facem o serie de pași în cercetarea preclinică, adică în laborator, mai întâi sintetizând vaccinul și apoi testând acest vaccin pe celule umane ale sistemului imun. Rezultate testelor preclinice au fost foarte încurajatoare. Așa cum mă și așteptam.
Când toate resursele noastre s-au epuizat (repet banii au fost foarte puțini și primiți din sponsorizări) am realizat că riscăm să intrăm într-un blocaj total. Mi-am dat seama atunci - în calitate de șef de proiect și investigator principal că pentru a continua cercetările și a nu rămâne prea mult în urma celorlalte centre și companii care trecuseră deja la studiile clinice de fază I (vaccinarea unui număr limitat de voluntari)- că trebuie să iau o hotărâre neobișnuită pentru a continua cercetările.
În condițiile în care singura metoda de a opri această pandemie și dezastrul economic pe care l-a creat, rămâne vaccinarea, noi cercetătorii de la OncoGen, am făcut tot ceea ce era omenește posibil și chiar mai mult pentru oprirea acestei calamități. Suntem membrii UE, beneficiem de pe urma UE și avem obligația, ca cercetători, să contribuim la eforturile europene de dezvoltare a unui vaccin împotriva Covid-19, iar statul român are obligația să își susțină cercetătorii”, a mai arătat profesorul Păunescu.