Cine este noul lider de la Palatul Elysee, Francois Hollande

Cine este noul lider de la Palatul Elysee, Francois Hollande

Socialistul Francois Hollande, câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Franţa, este considerat opusul lui Sarkozy, un politician al consensului, dar care nu are nicio zi de experienţă guvernamentală.

Pentru unii francezi, Hollande trece drept un politician moderat, în vreme ce alţii îl consideră un tip şters, în comparaţie cu figura epatantă a preşedintelui Nicolas Sarkozy. Alţii îl apreciază ca pe un tip care se fereşte de conflicte, dar care încearcă să afişeze imaginea unui om puternic şi "ambiţios".

Candidatul socialist, care a ales în 2011 biletul câştigător la alegerile primare din interiorul formaţiunii socialiste, devenind candidatul PS la scrutinul prezidenţial, susţine că vrea să fie un "preşedinte normal". Despre Hollande se poate spune că este înzestrat cu voinţă. Inspirat de partenera sa de viaţă, jurnalista Valérie Trierwieler, el a slăbit zece kilograme, şi-a schimbat ochelarii şi nu mai face glume nesărate.

Dacă unii îl percep ca pe un tip incapabil să tranşeze lucrurile, fiind ironizat chiar în cadrul propriei familii politice, unde este supranumit "flanby" (cremă de zahar ars cu caramel), vechii săi prieteni văd în toate "pendulările" sale o capacitate de a aduna oamenii.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Un adevărat bărbat de stat"

Hollande s-a născut la 12 august 1954, în nord-vestul oraşului Rouen. A absolvit o şcoală de elită, ENA, unde a întâlnit-o pe cea care mai târziu avea să îi devină soţie pentru 25 de ani, Segolene Royal, iar apoi a absolvit altă instituţie importantă, Sciences Po.

A intrat în Partidul Socialist în 1979 şi a jucat un rol minor ca şi consultant economic în timpul mandatului de preşedinte al lui Francois Mitterand. I-a succedat apoi lui Lionel Jospin la şefia partidului, în 1997, post pe care l-a deţinut timp de peste 10 ani.

În 2008, în urma înfrângerii suferite de Segolene Royal la alegerile prezidenţiale din 2007, în faţa lui Sarkozy, Hollande a demisionat de la conducerea formaţiunii.

Ulterior, a ieşit la lumină legătura sa cu jurnalista Valerie Trierweiler, care lucra la Paris Match, alături de care a rămas din 2008 şi până în prezent. Fricţiunile dintre Hollande şi fosta sa soţie, Segolene Royal, au pus partidul socialist într-o situaţie delicată. Socialiştii au primit însă lovitura de graţie în mai 2011 când omul lor, Dominique Strauss-Kahn, considerat cel mai bun contracandidat al lui Sarkozy la alegerile din acest an, a fost spulberat politic în urma arestării sale la New York, sub acuzaţia de viol. În perioada care a urmat, mulţi l-au văzut pe Hollande drept cel mai bun candidat al socialiştilor în cursa pentru Elysee.

Un semn important pentru candidatura sa la prezidenţiale a fost dat de fostul preşedinte conservator Jacques Chirac, care l-a descris în cartea sa de memorii drept "un adevărat bărbat de stat" .