Cine este Kamala Harris? Biografia neromanțată a unei femei puternice

Kamala Harris. Sursa foto: Facebook

Kamala Harris poate deveni prima președintă din istoria SUA. Decizia președintelui Joe Biden de a se retrage din cursa pentru realegere și de a o susține pe vicepreședintele Kamala Harris pentru a-l înlocui a răsturnat cursa prezidențială și a adus din nou în prim-plan atenția asupra sa.

Cariera ei, de la procuror la politician, a fost marcată de multe premiere: a fost prima senatoare indian-americană a națiunii și prima femeie de origine sud-asiatică procuror general al Californiei. Harris este prima femeie care devine vicepreședinte, precum și prima persoană de culoare sau de origine asiatică americană care ocupă această funcție, scrie CNN. O carieră care ne arată că politica este un "drog" puternic.

Acum, pe măsură ce se intensifică eforturile de a o poziționa ca nominalizată a Partidului Democrat pentru alegerile prezidențiale din 2024, Harris ar putea fi pe punctul de a deveni prima femeie președinte a țării. Donald Trump pregătește un plan de atac.

Kamala Harris, din părinți emigranți

Kamala Devi Harris s-a născut în Oakland, California, pe 20 octombrie 1964. În memoriile sale din 2019, "The Truths We Hold," Harris a precizat că numele ei se pronunță „comma-la, ca semnul de punctuație” și că înseamnă „floare de lotus”, în omagiu unui simbol important în cultura indiană.

Tatăl ei, Donald, a emigrat în Statele Unite ale Americii din Jamaica pentru a studia economie la Universitatea din California, Berkeley. Acum este profesor emerit de economie la Stanford. Mama sa, Shyamala Gopalan Harris, a emigrat în SUA din sudul Indiei la sfârșitul anilor 1950. Ea și-a obținut doctoratul în nutriție și endocrinologie la Berkeley și a devenit o renumită cercetătoare în cancerul de sân înainte de a deceda în 2009.

Harris scrie că părinții ei „s-au cunoscut și s-au îndrăgostit la Berkeley, participând la mișcarea pentru drepturile civile,” dar cuplul a divorțat mai târziu când Harris și sora ei, Maya, erau tinere. Harris își creditează mama pentru că „ne-a format în femeile care aveam să devenim” și pentru că le-a învățat pe fiicele sale să fie mândre de moștenirea lor indiană și afro-americană.

Studii Universitare

În 1982, Harris s-a înscris la Universitatea Howard, o universitate din inima Washingtonului, DC. Acolo s-a alăturat Alpha Kappa Alpha, cea mai veche sororitate afro-americană din țară, și a obținut o diplomă de licență în științe politice și economie.

După facultate, Harris s-a întors în California și a urmat cursurile de drept la Universitatea din California, Hastings. Când a decis să urmeze o carieră ca procuror în biroul procurorului districtual, Harris a spus că știa că va trebui să-și apere alegerea în fața prietenilor și familiei sale.

După absolvirea facultății de drept, Harris a petrecut trei decenii ca procuror, fiind adjunct al procurorului districtual pentru Alameda County din Oakland înainte de a fi aleasă în 2004 procuror districtual al San Francisco. În 2011, Harris a devenit prima femeie de culoare, prima femeie și prima persoană de origine asiatică aleasă procuror general al Californiei.

În timpul mandatului său ca procuror general, Harris l-a cunoscut și s-a împrietenit cu Beau Biden, fiul cel mare al lui Joe Biden, care a fost, de asemenea, procuror general al Delaware.

Carieră politică

În 2015, Harris s-a lansat în campanie pentru Senatul SUA, vizând să o înlocuiască pe senatoarea de tradiție a Californiei, Barbara Boxer. Atât fostul președinte Barack Obama, cât și atunci-vicepreședintele Biden au susținut campania sa. Ea a scris mai târziu în memoriile sale că noaptea alegerilor din 2016 a fost „ireală” din multe motive – nu doar pentru că a câștigat.

În timpul mandatului în Senatul SUA, Harris a făcut parte din Comitetul Judiciar al Senatului, precum și în Comitetul pentru Informații, înainte de a lansa o candidatură pentru Casa Albă în 2019. Într-o dezbatere cu mulți candidați în primarelor prezidențiale din acel an, Harris l-a confruntat pe atunci-vicepreședintele Biden pentru poziția sa privind desegregarea și transportul școlar.

Decizia lui Biden de a o selecta pe Harris drept parteneră de candidatură a surprins pe unii, dar el a descris-o drept „cea mai bună decizie pe care am luat-o.”

Pe 20 ianuarie 2021, Harris a fost învestită ca prima femeie, prima persoană de culoare și prima persoană de origine sud-asiatică vicepreședinte a țării.  Pe măsură ce Kamala Harris se pregătește pentru posibilitatea de a deveni prima femeie președinte a Statelor Unite, viața și cariera ei rămân un simbol al progresului și diversității în politica americană. Cu o moștenire de premiere și o determinare neclintită, Harris continuă să fie o figură centrală pe scena politică națională și internațională, crede CNN.