Cine este jihadistul care a planificat atentatele dejucate din Belgia

Cine este jihadistul care a planificat atentatele dejucate din Belgia

Presupusul lider al celulei destructurate joi în Belgia, înainte să comită atentate, este Abdelhamid Abaaoud, un jihadist belgian notoriu, plecat în Siria, care ar fi condus operaţiunea din Grecia sau Turcia, scrie Mediafax citând presa belgiană.

În vârstă de 27 de ani, Abdelhamid Abaaoud este afiliat grupării Statul Islamic și este belgian de origine marocană, crescut în Molenbeek, un cartier popular din Bruxelles.

El poate fi văzut în mai multe înregistrări video de propagandă ale SI, postate pe Internet. Totodată, el a postat și fotografii cu fratele său mai mic, în vârstă de 13 ani, care i s-a alăturat în Siria, pozând cu arme.

Abdelhamid Abaaoud comunica cu presupuşi jihadişti prin intermediul unui deţinut din închisoarea Lantin, care era fratele unuia dintre cei doi suspecţi omorâţi în asaltul dat de poliţie la Verviers joi seara. Apelurile sale telefonice au fost localizate în Grecia. Ziarul belgian La Dernière Heure adaugă că suspectul ar putea, de asemenea, să se afle în Turcia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Celula destructurată era alcătuită în parte de jihadişti care au luptat în Siria. Ei erau pe punctul de a "ucide poliţişti în spaţiul public şi în comisariate", potrivit Parchetului Federal. Doi au fost ucişi într-un schimb de focuri cu poliţia la Verviers joi seara. În plus, 13 persoane au fost arestate în Belgia, dintre care cinci au fost inculpate pentru "participare la o grupare teroristă". Dintre acestea, trei au fost plasate în detenţie provizorie.

Alţi doi presupuşi membri ai celulei, nişte belgieni care voiau să fugă în Italia, au fost arestaţi în Franţa.