Cine este Cord Meier- Klodt, fost reprezentant special al OSCE pentru Transnistria, NOUL AMBASADOR al Germaniei la București

Cine este Cord Meier- Klodt, fost reprezentant special al OSCE pentru Transnistria, NOUL AMBASADOR al Germaniei la București

Noul ambasador al Germaniei la București, Cord Meier- Klodt, a fost reprezentant special al președinției germane a OSCE pentru Transnistria. Ministrul afacerilor externe al României, Teodor Meleșcanu, l-a primit marți pe ambasadorul agreat al Republicii Federale Germania în România, în vederea înmânării copiilor scrisorilor de acreditare, prilej cu care cei doi au pus accent pe importanța cooperării aprofundate româno-germane în plan european.

 ''Cu acest prilej, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii privind stadiul şi perspectivele relaţiilor româno-germane, fiind subliniat interesul comun pentru consolidarea şi dezvoltarea în continuare a dialogului politic şi a cooperării economice dintre România şi Germania. În discuţii au fost abordate, de asemenea, principalele provocări cu care se confruntă, în prezent, Uniunea Europeană şi perspectivele consolidării proiectului european. A fost subliniată importanţa unei cooperări româno-germane aprofundate în plan european", a transmis Ministerul Afacerilor Externe prin intermediul unui comunicat de presă.

Cord Meier- Klodt s-a născut în 1958 la Hamburg și a urmat studii de filosofie și de limbi romanice la Universitatea din același oraș, în Paris și în Grenoble (sursa - wikipedia).

Între 1992 și 1995, Meier-Klodt a fost consul general la Sankt Petersburg, pentru ca apoi să lucreze la misiunea permanentă a Germaniei la ONU. Din 1998 și până în 2002 a revenit în centrala MAE german. Între 2002 şi 2005  a fost şeful secţiei de presă în cadrul Ambasadei germane la Moscova. Între 2014-2015, Cord Meier-Klodt a fost reprezentant al Ministerului federal de Externe german pentru probleme legate de Rusia, Belarus, Ucraina, Caucaz și Asia Centrală. În 1 ianuarie 2016, a fost numit reprezentant special al OSCE pentru procesul de reglementare în criza transnistreană când Germania a exercitat președintia Organizației. 

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2016 ambasadorul Cord Meier-Klodt a fost reprezentantul special al preşedinţiei germane a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană. Anterior a fost Însărcinat special pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală în ministerul de Externe german.

Pe parcursul anului 2016, când Germania a deținut președinția în exercițiu a OSCE, Cord Meier-Klodt a ocupat funcția de reprezentant special al țării sale pentru reglementarea conflictului transnistrean. În această calitate, diplomatul german și-a adus contribuția la reluarea, după o pauză de aproape doi ani, a negocierilor în format 5+2, cu participarea reprezentanților Chișinăului și Tiraspolului, precum și ai Rusiei și Ucrainei, în calitate de mediatori, și ai UE și SUA, în calitate de observatori.

O nouă rundă de negocieri în acest format s-a desfășurat în 2 și 3 iunie 2016 la Berlin. La finalul acestei reuniuni a fost semnat un protocol din șapte puncte, care, potrivit Radio Chișinău, forța autoritățile moldovene să accepte soluții, de facto, în favoarea administrației separatiste de la Tiraspol. Printre acestea ar fi cele care priveau recunoașterea diplomelor de studii eliberate la Tiraspol, circulația automobilelor cu numere de înregistrare transnistrene sau dosarele penale instrumentate de organele de anchetă de la Chișinău împotriva unor demnitari din stânga Nistrului.

Drept urmare, un grup de lideri de opinie, șefi ai unor cunoscute organizații neguvernamentale de la Chișinău, au semnat în august 2016 o „Declarație cu privire la liniile roșii ale reglementării transnistrene". Aceștia s-au arătat profund îngrijorați de „izolarea și obstrucționarea eforturilor Republicii Moldova în formatul 5+2, prin multiplicarea presiunilor asupra autorităților sale constituționale, pentru a le determina sa facă cedări unilaterale și incompatibile cu normele și principiile dreptului internațional'.

Cord Meier-Klodt, un excelent cunoscător al Republicii Moldova, este deja familiarizat cu România. Într-un interviu acordat în iunie 2016 lui Robert Schwartz (Deutsche Welle), Meier-Klodt spunea că: „E adevărat că România este interesată în mod special de soluționarea conflictului transnistrean. De aceea, sunt recunoscător că Bucureștiul urmează linia Uniunii Europene. Datorită importantei pe care o are în acest context, consult întotdeauna România, chiar dacă nu face parte din procesul 5+2".

Potrivit Europa Liberă, Cord Meier-Klodt a cerut autorităților de la Chișinău și Tiraspol în timpul negocierilor privind Transnistria să avanseze către înțelegeri concrete în chestiuni ca recunoașterea diplomelor de studiu transnistrene și a plăcuțelor de înmatriculare auto.

În pofida eforturilor depuse de președinția germană a OSCE, o altă rundă de negocieri pe parcursul anului 2016 nu a reușit să fie convocată, Chișinăul și Tiraspolul acuzându-se reciproc de obstrucționarea tratativelor.