CEO-ul Kiwi a reamintit că împrumuturile în lei din aceeaşi categorie aveau în 2008 dobânzi de 16 – 17% pe an.

Potrivit calculelor brokerului de credite, în ciuda deprecierii leului în raport cu euro din perioada crizei, clienţii care au contractat credite în valută au avut achitat mai puţin pentru credite decât dacă ar fi luat împrumutul în euro, dat fiind diferenţialul mare de dobândă dintre cele două credite.

Când vor fi atractive ipotecarele în lei

Anul trecut, creditele de nevoi personale negarantate le-au egalat la costuri pe cele în euro, cele mai ieftine produse de acest tip având dobânzi de circa 13 – 14% pe an, ceea ce a făcut ca 90% din împrumuturile de acest tip intermediate de Kiwi să fie în lei.

La creditele imobiliare, direnţa de dobândă între cele două tipuri de împrumuturi a rămas încă mare, de circa 3%.

Potrivit lui Traian Stancu, directorul de vânzări al Kiwi Finance, dacă acest diferenţial s-ar reduce la 1 – 1,5% procente, atunci românii ar accesa creedite imobilare în moneda naţională. Acesta a explicat că diferenţa de 1% ar fi absorbită de riscul valutar.

"O diferenţă de dobândă de circa 1% înseamnă aproximativ 10% în plus la rata pe care o achită clientul. Dacă am avea pe piaţă produse în lei cu 1- 1,5% mai scumpe decât cele în euro, mulţi clienţi s-ar îndrepta spre lei. Dacă diferenţa este de circa 3%, foarte mulţi clienţi vor lua însă credite în euro, în ciuda riscului valutar", a spus Stancu.