Cine apără țara în caz de război. Doar 28% dintre români s-ar înscrie ca voluntari

Cine apără țara în caz de război. Doar 28% dintre români s-ar înscrie ca voluntari

Dragos Paul Aligica, profesor la Mercatus Center al George Mason University și asociat la Universitatea București, unde ocupă catedra de Științe Administrative a Facultății de Adminstrație și Afaceri, are concluzii de rău augur în urma celui mai recent sondaj Inscop, primul care are în vedere programul de rezistență și reziliență națională (PNRR).

INSCOP Research a realizat primul sondaj efectuat în România în legătură cu reziliența națională. Informațiile au fost strânse în perioada 14 septembrie – 5 octombrie 2022 prin interviuri față în față, iar eșantionul a cuprins 1.500 de persoane. Datele au arătat că românii nu au încredere în politicienii aflați la conducere.

Dragos Paul Aligica a publicat un rezumat al sondajului pe pagina sa de Facebook, adăugând și o concluzie personală însoțită de reacția frapantă în urma constatării faptului că procentul românilor care spun că s-ar înscrie ca voluntar în caz de război este uluitor de mic, doar 28%.

Totodată, Aligica le-a mulțumit celor care s-au implicat în proiect, adăugând că, pentru prima dată,  un instrument pentru statistici la standardele cercetărilor internaționale, care va putea fi utilizat în domenii ca economia, opțiunile electorale și pentru o serie de date statistice cu ajutorul cărora vor putea fi construite baze de date cu aspecte esențiale.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Doar 28% dintre români spun că s-ar înscrie ca voluntar ca să apere țara”

„Ingrijorarile si amenintarile percepute de cei intervievati:

(1) Pe primul loc extinderea în România a războiului pe care Rusia îl duce în Ucraina: 65%. (2) Situația economică a familiei proprii: 59%. (3) Pericolul COVID la adresa sănătății: 33%

Si acum vine ceva care probabil ca multi ar fi dorit sa nu se confirme: DOAR 28% SPUN CA DACA ROMANIA AR FI ATACATĂ, S-AR ÎNSCRIE CA VOLUNTAR SAU AR ÎNCURAJA MEMBRII FAMILEI SĂ MEARGĂ CA VOLUNTARI CA SĂ APERE ȚARA.. Adica mai putin de o treime... adica doar cu un pic mai mult de o patrime...

Concluzie: Aici nu mai e vorba de prosperitate sau valori sociale, aici e vorba de supravietuire - iar evenimentele recente in Ucraina ne-au adus cu agresivitate aminte de aceasta realitate dura. Avem mult de lucru de aici inainte ca sa reparam macar o parte din ceea ce a fost demantelat, desconsiderat si distrus de atatea decenii...

Avem de acum inainte la dispozitie un instrument national la standardele frontierei cercetarilor internationale in domeniu. Speram ca de acum inainte sa putem aplica anual instrumentul si astfel sa putem construi - alaturi de indicatorii nationali deja cunoscuti privind economia, democratia sau optiunile electorale- si o serie de date statistice si o baza de date privind aspecte esentiale ale rezilientei nationale.

Evolutiile din ultimii ani au demonstrat ca este foarte important sa anticipam si sa intelegem diferitele aspecte social-economice si de guvernanta care se pot constitui fie in elemente de vulnarabilitate, fie in puncte forte pentru societatea noastra, cand si daca vom fi confruntati cu socuri sau turbulente interne sau externe”, a scris Aligica.