„Circulația a fost total blocată pentru că nimeni nu îndrăznea să ia hârbul american din drum. Un oraș întreg s-a târât prin soare pentru că nu mutau elicopterul Black Hawk, să nu se supere partenerul strategic. E inadmisibil pentru tehnica militară să nu dai doi bani pe oamenii dintr-un oraș”, a punctat Alecu Racoviceanu.

Clujeanul Octavian Hoandră a explicat incidentul prin „obediența, efectul licuriciului cel mare pe care l-a descris Băsescu. Avem un cult față de America, avem mitul ăsta”. În opinia moderatorului, e vorba de „un servilism ieftin pe care nu îl cere nimeni. Există stele în loc de neuroni în creierul celor care au decis un miting de aviație peste un oraș suprapopulat”.

Avem la conducerea țării niște Moș Teacă

În opinia sociologului Mirel Palada, un aspect important al evenimentului este „sentimentul popular al apartenenței. Sunt consecințele la nivel colectiv ale apartenenței noastre la NATO, îmbrățișată de marea majoritate a populației. Lumea începe să-și dea seama că avem o umbrelă care funcționează doar pe timp frumos. Se transmite un mesaj simplu: ăștia nu sunt în stare nici pe timp de pace. Avem la conducerea țării niște Moș Teacă. Tipul ăsta de atitudine reverberează în toate structurile din România, conduse de niște țopârlani militari”.