Cine a luat șpaga, Sorina Pintea, Liviu Pop sau amândoi? Procurorii au două ipoteze de lucru

JUSTITIE, BANI, CORUPTIE

În momentul de față, Sorina Pintea a fost scoasă din jocul candidaturii la Primăria Baia Mare unde, susține presa locală, avea toate șansele să câștige. E singurul lucru pe care-l știm cu certitudine în acest caz de ”flagrant de luare de mită”, deoarece Pintea și-a anunțat public candidatura chiar în ziua când echipa DNA Central a intrat peste ea în birou. Au fost, însă, devoalate secretele procurorilor.

Ușor, ușor, mai pe surse, mai din declarații sau comunicate ale procurorilor DNA, plus informațiile furnizate de fiul Sorinei Pintea și de controversatul senator PSD Liviu Pop s-a conturat povestea acestui caz de corupție la Spitalul Județean Baia Mare, acolo unde fostul ministru al Sănătății era manager.

În primul rând am aflat că au fost două flagrante de mită, unul la București și, apoi, unul la Baia Mare. Și doi foști miniștri PSD implicați. Am aflat și că s-au dat mai multe sume în lei și euro decât suma găsită în punga din biroul Sorinei Pintea. La cine au ajuns oare banii?

Așadar avem două scenarii, două ipoteze de lucru pentru care procurorii DNA trebuie să vină cu probe și să demonstreze vinovăția fiecărui suspect. Să le luăm pe rând.

Primul scenariu este cel pe care ni l-a livrat DNA, la modul oficial, presărat și cu informații obținute de jurnaliști. Acestea au dat sens, cât de cât, derulării evenimentelor.

Flagrantul procurorilor, ca de obicei, la pungă!

În cazul profesorului dr. Beuran, acuzat că a luat șpagă într-o cutie de cadouri în valoare de 35 de lei, am scris despre cum se petrecea uneori flagrantul de luare de mită în anii 90, când se dorea eliminarea vreunei persoane indezirabile. Pentru cei ce nu au citit, am să reiau câteva fraze, pentru a înțelege de ce suntem noi, jurnaliștii, mai suspicioși atunci când lucrurile nu sunt foarte clare.

În cazurile despre care am scris au existat două elemente comune în dosare: cartușul de țigări în care erau băgate bancnotele (100 sau 200 de dolari, asta era șpaga atunci), precum și cuierul cu haine.

Lucrurile se petreceau așa: pe cuierul din biroul ”coruptului” șpăguitorul atârna punga de plastic în care era cartușul de Kent sau Dunhill, iar deasupra își punea haina. Stătea câteva minute de vorbă cu ”Șefu”, îi promitea marea cu sarea dacă-l ajută, apoi își lua haina din cuier și pleca. Nu lua și punga cu țigările și șpaga băgată în cartuș. Iar după câteva minute de la plecarea lui, intra procurorul și făcea flagrantul. Adică găsea cartușul de țigări în biroul polițistului corupt, iar când îl desfăcea ieșea la iveală și banii cu inscripționarea ”Mită”.

La Sorina Pintea banii s-au pus într-o pungă neagră. Femeia nu i-a atins. Un alt flagrant care nu pare a fi flagrant!

Dar să vedem cum s-au petrecut lucrurile, în scenariul oficial.

Sorina Pintea, în calitate de ministru al Sănătății, a aprobat un contract de achiziții cu Spitalul din Baia Mare, unde fusese manager.

”Ministerul Sănătății a alocat 14 milioane de lei unității sanitare pentru achiziția de aparatură medicală și pentru reabilitarea, modernizarea și retehnologizarea mai multor secții si structuri ale unității. Cu banii primiți va fi înființat blocul operator pentru chirurgie cardiovasculară, a fost achiziționată aparatură modernă pentru secția de neurochirurgie, a fost reabilitată complet și dotată secția de anatomie patologică. De asemenea, va fi modernizată și retehnologizată complet bucătăria spitalului, iar holul de la intrarea în unitate va fi renovat”, a transmis, pe 28 august 2019, Ministerul Sănătății.

Contractul a fost câștigat de firma Hospital Technical Solutions din București, așa cum reiese din datele publice găsite pe portalul SICAP. Procurorii spun și ei în comunicatul DNA că acel contract pentru care  Sorina Pintea ar fi luat șpagă avea ca obiect “proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.

Conform procurorilor, Sorina Pintea ar fi cerut conducerii firmei HTS un comision de 7% din valoarea contractului și că ar fi primit în decembrie 2019 suma de 10.000 de euro, iar în 28 februarie a.c.  suma de 120.000 de lei. Banii au fost livrați de un intermediar, devenit denunțător în dosar. Presa a aflat că îl cheamă Mihai Costea și are o firmă de construcții în Baia Mare.

Denunțătorul Costea, care a susținut că a fost pus de Pintea să ceară bani firmei HTS,  a avut un schimb de mesaje sau o convorbire telefonică (procurorii nu precizează explicit, referindu-se la ”conversații”) cu aceasta, după ce dăduse declarații la DNA, în 26 februarie. Pe 27, denunțătorul a dat declarație în fața procurorului și s-a pregătit flagrantul, iar pe 28 februarie, în jurul orelor 14.00, Costea s-a prezentat la biroul Sorinei Pintea din cadrul Spitalului Județean.

Din referatul procurorilor nu se înțelege exact cum s-a produs întâlnirea dintre cei doi. Pe surse s-a aflat că Sorina Pintea se afla în birou cu o domnă atunci când Mihai Costea a sosit acolo. A așteptat în antecameră, iar secretara a anunțat-o de vizită.

Procurorii scriu în referat că în acest timp între Costea și Pintea a avut loc o conversație ”premergătoare constatării infracțiunii flagrante”, înregistrată și consemnată în ”procesul verbal de redare a conversației”.  În ea, Sorina Pintea vorbea de comisionul și banii așteptați și a folosit deja celebra formulă ”super tare”.

Mihai Costea a intrat pentru un minut în biroul directoarei de spital, a lăsat punga neagră și a ieșit. Apoi au intrat procurorii și s-a început percheziția. În pungă erau cei 120.000 de lei despre care știau.

Intră în scena mitei și senatorul Liviu Pop

Al doilea scenariu din acest caz începe a doua zi, după ce fiul Sorinei Pintea, Ionuț, face niște dezvăluiri fulminante. În scenă apare astfel o grupare de oameni politici și de afaceri din Baia Mare, legați între ei prin interese de partid și prin relații de rudenie și de prietenie. Aflăm că personajele principale ale flagrantului DNA sunt Sorina Pintea, senatorul Liviu Pop și denunțătorul Mihai Costea (care abia acum capătă confirmarea numelui!), iar povestea cu mita se modifică esențial.

Apar două flagranturi, un suspect de luare de mită devenit denunțător și faptul că șpaga de 120.000 de lei a fost plimbată de la un flagrant la altul. Secretele procurorilor devin publice.

Pe 26 februarie, reprezentantul firmei Hospital Technical Solutions, după o vizită prealabilă la DNA, devine denunțător și se întâlnește în curtea unei bănci din București cu Mihai Costea, ”omul mic și grizonat”, dezvăluit nouă de Ionuț Pintea. Costea venise la întâlnire pentru a încasa 120.000 de lei pentru Sorina Pintea, zicea el, ca aceasta să nu creeze probleme fimei HTS în derularea contractului încheiat cu spitalul în 2019. Anterior, după cum reclamase denunțătorul HTS, firma îi mai plătise lui Costea 10.000 de euro.

Când cei 120.000 de lei au ajuns în mâinile băimăreanului, procurorii au picat peste el. Flagrant. Dus la sediul DNA, Mihai Costea a acceptat să o denunțe pe Sorina Pintea ca beneficiar al șpăgii și să participe la flagrantul organizat de procurori. Banii găsiți la el urmau să fie folosiți la al doilea flagrant. Cel din biroul directoarei de la Baia Mare, care avea nevoie de bani fiindcă tocmai se pregătea să-și anunțe candidatura la primăria orașului.

Nu știm dacă Costea a spus ceva procurorilor și de relația lui apropiată, de cumetrie, cu senatorul Liviu Pop, și că o parte din bani i-a dat-o acestuia ca să i-o ducă Sorinei Pintea, colegă de partid și prietena care-i cedase, în 2016, locul în Senat. A spus-o însă Ionuț Pintea a doua zi după reținerea mamei sale. Iar procurorii DNA vor trebui să cerceteze și această ipoteză.

Ionuț Pintea a spus că, pe 29 februarie dimineața, a fost contactat de Liviu Pop care i-a spus să meargă într-un anume loc pentru a întâlni un domn ce vrea să-i spună niște lucruri despre cele întâmplate cu o zi înainte. Băiatul s-a dus și l-a cunoscut pe tipul ”mic și grizonat”, adică pe Mihai Costea. Acesta i-a spus (conform declarației sale filmate și difuzate de media) că el este denunțătorul mamei sale și că a luat de la firma HTS patru tranșe de bani, reprezentând 40.000 de euro, bani pe care i-a dat lui Liviu Pop ca să rezolve situația de la spital.

Pentru prima dată filmarea lui Ionuț Pintea a fost difuzată de Antena 3, la știrile dintre orele 10 și 11.  A fost sunat imediat Liviu Pop pentru o reacție. Nu văzuse înregistrarea cu Ionuț și a negat vehement orice legătură cu cazul Pintea, spunând că e șocat și nu vrea să comenteze în niciun fel. Am văzut în direct intervenția lui, iar caseta trebuie să existe la Antena 3. E prima mărturie că fostul ministru al Educației a mințit.

O oră mai târziu, când știrea a fost reluată, a fost din nou sunat Liviu Pop (foto). A spus că nu a văzut filmarea cu băiatul Sorinei Pintea, iar realizatoarea emisiunii a redifuzat înregistrarea. Abia atunci senatorul Pop a recunoscut că l-a sunat pe Ionuț și l-a trimis la întâlnire cu denunțătorul Mihai Costea, omul căruia a recunoscut că îi cununase fiul în urmă cu cinci ani.

Acum, evident, că se ridică întrebări.  Costea s-a întâlnit cu fiul Sorinei Pintea ca să-l înregistreze pentru a da o mână de ajutor procurorilor sau peste noapte a avut mustrări de conștiință? Care să fie motivul că l–a dat în primire pe cumătrul său Liviu Pop ca fiind cel care prelua de la el șpaga dată de firma din București?  Cerea Liviu Pop sumele de bani în numele Sorinei Pintea și le oprea pentru el, iar Costea, prins la primul flagrant a vrut să-l protejeze și a dat-o în primirea (doar) pe Sorina Pintea?

La toate aceste întrebări vor trebui să găsească răspunsuri procurorii DNA. După un flagrant care n-a prea fost flagrant, măcar să avem la finalul anchetei un dosar de corupție credibil și nu unul care a fost făcut doar ca să o scoată din jocul politic al alegerilor locale pe Sorina Pintea, preferata băimărenilor tocmai pentru ce a făcut la spitalul județean și pentru că nu avea profilul unui șpăgar.

Urmează să aflăm lucruri interesante, fiindcă zilele acestea va fi chemat la DNA și Liviu Pop.