Dacia, cel mai mare exportator român, a acordat salariaţilor unele din cele mai mari prime din sistem anul acesta: 835 de lei, net. Şi unii angajaţi din grupul Mobexpert au luat prime de Paşte. Potrivit patronului Dan Şucu, firmele din zona profitabilă a grupului au oferit stimulente, ca în fiecare an.
De asemenea, firmele din holdingul controlat de Jean Valvis au acordat prime anagajaţilor. Salariaţii au primit, în medie, circa 200 de lei. "Am dat tuturor angajaţilor: de la Aqua Carpatica, Sâmbureşti, Valvis Holding şi firmele la care sunt acţionar", a declarat, pentru EVZ, Jean Valvis.
Campioane la prime în anii trecuţi, băncile par că nu o duc la fel de bine în 2012. Cele mai multe nu au acordat primă de Paşte în acest an, potrivit lui Paraschiv Constantin, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Asigurări şi Bănci. În puţinele instituţii unde s-au oferit stimulente suma a fost modică: 150 – 200 de lei. Unele au acordat tichete de masă.
"Sindicatele au pierdut multe din drepturile anterioare, în negocierile cu patronatele, din cauza crizei care a condus la diminuarea de venituri. Până acum, firmele acordau fie primă de Crăciun şi de Paşte, fie participare la profit, fie o primă cu ocazia zilei băncii", a mai spus acesta.
Beneficii mai mari
Situaţia din bănci pare să contrazică trendul general. În 2012, mai multe companii private au acordat prime sau alte beneficii angajaţilor, cu ocazia Sărbătorilor de Paşte, comparativ cu 2011.
Ponderea întreprinderilor care acordă aceste beneficii a crescut în 2012 la 63% din total, faţă de 58% în 2011, potrivit PayOut Payroll & Outsourcing. Cel mai des întâlnite beneficii sunt primele şi tichetele cadou. Potrivit studiului, în peste 73% dintre companiile care acordă aceste beneficii salariaţilor, valoarea acestora este egală pentru toţi angajaţii.
Totodată, în acest an valoarea medie a beneficiilor este uşor mai mare faţă de 2011.
CITIȚI ȘI:

  • Cine a luat primă de Paşte în al treilea an de criză