Cine a îngropat PSD. Nu e Dragnea! Scenariu: își poate reveni dacă...

Într-un editorial incisiv, caracteristic, Alina Mungiu Pippidi taie în carne vie și arată erorile care au dus PSD în pragul imploziei.

Una dintre cele mai cunoscute voci ale societății civile, Alina Mungiu Pippidi este de părere că izolarea în plan extern a transformat PSD într-un partid de care fug, acum, toate familiile politice europene.

Tocmai țâfna cu care a tratat UE și instituțiile sale se întoarce împotriva social-democraților, nebăgați în seamă în Occident și ajunși, acasă, pe marginea prăpastiei. Moțiunea de cenzură depusă cu chiu, cu vai de Opoziție este brânciul care poate pune cruce guvernării PSD.

Demiterea lui Kovesi, o eroare de strategie

O primă greșeală remarcată de Alina Mungiu Pippidi a fost demiterea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA. PSD trebuia să soluționeze într-un alt mod chestiunea spinoasă a „concedierii” lui Kovesi, astfel încât să nu-i ofere acestea șanse sporite la șefia Parchetului European, notează Pippidi.

„Câte ședințe s-or fi ținut la PSD de recunoaștere a erorii concedierii Laurei Codruței Kovesi de la DNA (când le-am prezis că, dacă nu se liniștesc, o fac procuror european) și de tragere a concluziilor care se cuveneau? Zero. Câte ședințe s-or fi ținut să se discute de ce PSD, cu Mircea Ioan Pașcu vicepreședinte al Parlamentului European și n europarlamentari, bașca ALDE, a reușit să facă din România țara cea mai inegal tratată din UE, din cauza lipsei sale de prieteni și aliați, ca și de înțelegere a opiniei publice din Europa?”, este de părere Alina Mungiu Pippidi.

Unde ești tu, Adriane?!

Pe de altă parte, PSD a păcătuit și prin trimiterea la Bruxelles a unor „oameni care nu cunosc pe nimeni și nu-i cunoaște nimeni? Da, or fi oameni mai notorii care au refuzat să fie pe listele de la europarlamentare ale PSD. Dar, să fim serioși, nu despre unu-doi oameni e vorba. Pur și simplu PSD e un partid de activ, atât de democratic că nu e în stare să facă un pas înapoi și să se înțeleagă pe sine la nivel de colectiv! Le-ar trebui un consultant extern sau un lider care să fie mai mult decât ei, o autoritate. De asta Dragnea era mai bun decât nimic, iar Geoană mai bun ca Dragnea. Chiar și Năstase. Altfel nu reușesc să se ridice deasupra grupului ca să ia decizii strategice”.

Cazul Rovana și ipocrizia Bruxellesului

Modul în care Bruxellesul a tratat cazurile celorlalte propuneri de comisari europeni (occidentali cu bube mai mari decât avea Rovana Plumb!) arată că, la nivel înalt, mizeria lor e mai curată decât a noastră.

Alina Mungiu Pippidi nu trece peste ipocrizia Occidentului, însă le reamintește social-democraților, ca și simpatizanților lor, că România n-a avut niciodată parte de tratament egal din partea așa-zișilor parteneri din Vest. „Numirea Rovanei Plumb a fost o catastrofă anunțată pentru că România nu e tratată ca Franța, dar asta nu era ceva nou. Anunțasem imediat după europarlamentare că nu va trece”.

Mai mult, afirmă Alina Mungiu Pippidi, în loc să îndrepte ce au făcut greșit, pesediștii merg din greașeală în greșeală: „Mai facem un test cu Dan Nica? În loc ca Dan Nica să zică mersi ce viață frumoasă a avut, fără mari necazuri judiciare, un șef normal de partid asta i-ar fi spus: bucură-te și lasă-ne!”.

De ce disperarea de a ajunge la Bruxelles? Alina Mungiu Pippidi crede că este vorba despre complexul provincialului, care aspiră să părăsească satul în care s-a născut: „Cât despre ăilalți cu aspirații, nu au văzut House of Cards 1, pe BBC, unde jobul de comisar european e acela unde îi trimiți în exil pe cei de care vrei să scapi. Un coș de gunoi aurit. Se înghesuie toți ca migranții pe barca gonflabilă pentru Occident (un surogat de), cu limba atârnând ca a lui Pluto la desene animate, când partidul are în față mari transformări, care pentru oameni politici adevărați sunt mari ocazii. Ocazii la care trebuie să fii la București. Nu e o scuză că și Cioloș tot la fel a făcut. E ceva profund provincial în agitația asta cu urcatul în rata de Bruxelles, unde împart același personal, și deci nu contează cine merge. E doar despre cum se prinde cheag de cine nu e în stare să parvină altfel”.

Greșeala pe care a comis-o premierul

Și ajungem la soluții, iar cea care putea salva PSD-ul, în articolul Alinei Mungiu Pippidi publicat de romaniacurata.ro, a fost ignorată de Viorica Dăncilă: „Singura persoană care trebuia să meargă la Bruxelles era Viorica Dăncilă. Să fi fost în locul lui Klaus Iohannis, asta i-aș fi oferit după europene în schimbul demisiei. Și se putea ajunge și la anticipate, dar în orice caz schimba guvernul. Dar, când ești înconjurat de unii care salivează după poziția, asta nu poți să o folosești ca în House of Cards - ca monedă de schimb, că altă valoare nu are, ca să aduci schimbarea pe care o dorești. Doamna Dăncilă ar fi plecat, iar Cioloș putea fi deja prim ministru acum. Dacă se voia asta pe bune”.

„Sau nu-i așa, mă înșel eu. Poziția de comisar are o mare valoare. Musai să punem un român să se ocupe de transporturile europene, de bine ce ne pricepem și la câte am realizat. O să dreneze Dunărea, terenul favorit al sinecuriștilor de la Externe, o drenează de vreo 20 de ani. Pe salariu maxim de data asta – mira-m-aș să nu ne alegem cu canalul Giurgiu-Catedrala Neamului, această rută strategică! PSD nu se poate despărți de nimic, nici în scop strategic nu știu să dea de la ei, și nici adversarii săi să nu sunt mai breji, pentru că toată lumea e așa de hămesită că ideea tranzacționării unui post pentru un bine mai înalt – reputație și influență europeană la PSD; un guvern nou, la opoziție – e de neconceput”, încheie Mungiu Pippidi un editorial în care a chiuretat cangrena PSD-ului.