Omar Seddique Mateen s-a născut la New York şi avea 29 de ani. Tânărul s-a mutat împreună cu familia la Florida, unde a absolvit cursuri de drept la universitatea de stat Indian River. 

În 2009, se căsătorește cu prima soţie, de care va divorța în 2011, potrivit unor acte juridice consultate de AFP, citează Agerpres.

Aceasta din urmă a declarat că era constant bătută de Omar Mateen în perioada în care au locuit împreună.

 "Mă bătea. Ajungea acasă și începea să mă lovească pentru că rufele nu erau spălate sau alte lucruri de genul ăsta", a povestit ea, adăugând că "era o persoană instabilă", citează cotidianul Washington Post.

Tot fosta soţie adaugă faptul că la început, bărbatul nu era foarte religios, ba chiar era un om activ şi mergea des la sala de sport. Omar Mateen era angajat ca gardian într-un centru pentru infractori minori și din acest motiv poseda un permis de portarmă. 

Nimeni, însă, nu a realizat când s-a produs schimbarea de comportament în cazul lui Mateen. Totuşi, tatăl acestuia îşi aminteşte de un episod în care Mareen a acţionat agresiv la adresa persoanelor care fac parte din minorităţile sexuale.

"Eram în centrul orașului Miami (…), oamenii cântau. A văzut doi bărbați care s-au îmbrățișat în fața nevestei șiaa copilului său și s-a enervat foarte rău. Se îmbrățișau și se atingeau, iar el a spus: 'Uită-te la asta. Fac asta în fața fiului meu'", a povestit tatăl suspectului, adăugând că fiul său a făcut o criză împotriva homosexualilor. 

Atacatorul se afla în vizorul FBI pentru o perioadă, însă nu a fost vizat şi de o investigaţie. FBI l-a chemat de două ori la interogatoriu, în 2013 şi 2014, după ce colegii de la lucru au reclamat înclinaţii islamiste extremiste.

Bărbatul care a ucis 50 de persoane dintr-un club din Orlando devenise musulman radicalizat şi era un mare admirator al fostului agent FBI, Marcus Dwayne Robertson, un musulman extremist, recent eliberat din închisoare. Cei doi se cunoşteau, iar Mateen făcea parte din gruparea Seminarul fundamental de cunoștințe islamice condusă de Robertson.

Şcoala condusă de Robertson nu este singura sursă de inspiraţie pentru Mateen. Oficialii spun că atacatorul l-a vizitat pe Imamul Shafiq Rahman cu două zile înainte de atacul din Orlando. Moscheea a fost frecventată şi de atentatorul Monar Abu Salha, care s-a aruncat în aer în Siria în 2014.  

De asemenea, Robertson, care, recent a petrecut patru ani în închisoare pentru posesie ilegală de arme şi fraudă a fost eliberat de judecătorii din Florida acum un an, iar el susţine cu entuziasm că acţiunile împotriva persoanelor homosexuale sunt justificate. 

 

Te-ar putea interesa și: