Cei cinci sunt socotiţi responsabili de eroarea judiciară care a făcut posibil ca Serghei Gorbunov, suspect în crima de la casa de schimb valutar din Braşov, să părăsească penitenciarul şi să circule în libertate. Decizia magistraţilor a fost luată în şedinţă secretă şi adoptată cu majoritate de voturi.

Aceştia au fost pedepsiţi pentru exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul, comunicarea şi asumarea responsabilităţilor.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat la ieşirea de la şedinţa CSM că a votat pentru demiterea celor cinci procurori.

Trei cereri de eliberare

După arestarea din 2004, Serghei Gorbunov a avut trei cereri de eliberare condiţionată. Doar ultima i-a fost aprobată. Prima dintre acestea i-a fost refuzată în februarie 2006, când Gorbunov se afla în penitenciarul de la Codlea, judeţul Braşov.

Motivul: nevralgie intercostală, lumbago cronic şi furuncul. La a doua cerere, care datează din 5 mai 2008, deţinutul a venit cu o altă boală (glaucom), dar instanţa de judecată a considerat că starea de sănătate a deţinutului nu este atât de gravă încât să impună eliberarea.

Ciudat este că, la numai 11 zile de la această decizie, o altă instanţă de judecată din Craiova a decis eliberarea condiţionată a lui Gorbunov, pe baza aceluiaşi certificat medico-legal.

Rămâne suspectul principal al crimei de la Braşov

Basarabeanul Serghei Gorbunov rămâne principalul suspect în cazul atacului criminal de la Braşov. Joia trecută, două persoane au fost ucise şi una a fost rănită grav, în urma unui atac la o casă de schimb valutar. Unul dintre morţi, Gheorghe Lâlă, a murit încercând să îl împiedice pe agresor. El a fost decorat post-mortem de preşedinţie.

Citiţi şi:

PENITENCIARE CU UŞI DESCHISE: Gorbunov a avut trei complici în justiţie

Ştire actualizată la ora 16:30