Cinci militanţi ai Primăverii Arabe, distinşi cu premiul Saharov de PE

Cinci militanţi ai Primăverii Arabe, distinşi cu premiul Saharov de PE

Parlamentul European (PE) a decernat astăzi prestigiosul premiu Saharov pentru libertate de gândire unui număr de cinci militanţi implicaţi în Primăvara Arabă, valul de revolte populare care au dus la înlăturarea regimurilor dictatoriale din Tunisia, Egipt şi Libia, informează surse parlamentare, citate de AFP.

Laureaţii sunt protestatarul tunisian Mohamed Bouazizi (onorat cu titlu post-mortem), militanta egipteană Asmaa Mahfouz, disidentul libian Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi, avocatul sirian Razan Zeitouneh şi caricaturistul sirian Ali Farzat, au precizat sursele citate, preluate de Agerpres.

Tunisianul Mohamed Bouazizi, care şi-a dat foc la 17 decembrie 2010 la Sidi Bouzid, a murit două săptămâni mai târziu. Gestul său disperat a declanşat o largă mişcare populară care a dus la căderea regimului lui Ben Ali.

Asmaa Mahfouz este una dintre fondatoarele Mişcării tinerilor de la 6 aprilie, care a lansat apelul la adunare în piaţa Tahrir din Cairo, mişcare care a dus la căderea lui Hosni Mubarak.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea au fost distinşi cu acest premiu Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi, de 77 de ani, un disident libian care a petrecut 31 de ani în închisoare din cauza opoziţiei faţă de regimul lui Muammar Gaddafi, Razan Zeitouneh, avocat de 34 de ani care conduce comitetele care coordonează revolta în Siria, şi Ali Farzat, un caricaturist de presă, grav bătut în august de forţele de securitate.

Decizia a fost luată în unanimitate de preşedinţii grupurilor politice din PE. Numele laureaţilor urmează să fie anunţate oficial de preşedintele PE, Jerzy Buzek, în faţa deputaţilor reuniţi în şedinţă plenară la Strasbourg. Laureaţii vor fi invitaţi să-şi ridice premiul în cadrul unei ceremonii oficiale în decembrie.