Surorile Yeshi și Mulu Girma și fratele lor Esayas au folosit o mare parte din aceste fonduri, printre cele mai mari din istoria Marii Britanii, pentru a evita o deportare în Etiopia natală.

Uriașa sumă de bani primită din partea statului britanic le-a permis celor trei să angajeze cei mai buni avocați, care au obținut la apel reduceri importante ale pedepselor, scrie Daily Mail. Aceștia sunt în prezent liberi și trăiesc tot în Regatul Unit.

Prin comparație, Lisa și Andrew Roussos, părinții celei mai tinere victime a atentatului cu bombă de la Manchester Arena nu vor primi decât 5500 de lire (6470 de euro), ca indemnizație din partea statului pentru moartea fetiței lor Saffie-Rose, de opt ani.

Alte victime ale aceluiași atentat, care au suferit răni grele, se confruntă cu mari întârzieri în primirea indemnizației de 1000 de lire sterline.

Yeshi Girma a fost soția atacatorului cu bombă Hussein Osman – unul dintre cei patru fanatici care au încercat să detoneze bombe sinucigașe într-un metrou și un autobuz, la două săptămâni după ce teroriștii au ucis 52 de pasageri în atacurile din 7 iulie 2005.

Pe 21 iulie 2005, o catastrofă a fost evitată deoarece teroriștii au greșit amestecul componentelor chimice ale dispozitivelor lor explozibile.

Dacă cei trei, care aveau cunoștință de planul terorist, ar fi anunțat poliția, ar fi putut fi evitată moartea brazilianului Jean Charles de Menezes, împușcat din greșeală de poliție, în timp ce alerga după unul dintre atacatori.

Cei trei etiopieni nu au manifestat nici un regret pentru faptele lor.

În primă instanță, Yashi a fost condamnată la 15 ani de închisoare, iar ceilalți doi la câte 10 ani.

La apel, judecătorul Paul Worsley a considerat că pedepsele erau „dramatic de inadecvate”. În urma marilor sume de bani cheltuite pentru a angaja cei mai buni avocați, pedeapsa lui Yashi a fost redusă la 11 ani, iar a celorlalți la cinci ani.

Te-ar putea interesa și: