Cinci descoperiri întămplătoare: de la Viagra la cuptorul cu microunde
- Cristina Lica
- 20 mai 2011, 08:43

Viagra trebuia să fie medicament pentru inimă, tratamentul pentru regenerarea părului trebuia inițial să regleze tensiunea arterială, iar cuptorul cu microunde a fost „descoperit” după ce undele generate de radar i-au topit inventatorului ciocolata din buzunar.
„Nu e pentru cine se pregătește, este pentru cine se nimerește”, acesta a fost contextul în care au apărut multe produse și obiecte găsite pe toate drumurile azi. Coca-Cola și Pepsi au fost inițial gândite ca remedii medicinale, plasticul a fost sintetizat în urma efortului eșuat de a găsi o alternativă la rășina naturală care provine din secreția unui gândac. De asemenea, razele X, care au revoluționat medicina și au salvat nenumărate vieți au fost descoperite fără voie. Wilhelm Roentgen făcea experimente cu un tub catodic, când a observat că un panou fluorescent din laboratorul său a început să strălucească. Iată alte cinci faimoase descoperiri: Viagra, medicamentul de inimă cu efecte adverse speciale Inițial, chimiștii Pfizer „lucrau” la o pastilă destinată bolilor de inimă. În scurt timp, surpriză! Subiecții pe care fusese testată pastila simțeau deja pe pielea lor efectul adevers-virilitatea. Se întâmpla prin 1991, iar în 1998, noua pastilă denumită Viagra era deja aprobată de Agenția Americană a Alimentului și Medicamentului. Se năștea o nouă industrie. Astăzi, piața medicamentelor care tratează disfuncția erectilă se ridică la 5 miliarde de dolari anual (1,9 miliarde doar Viagra). Rogaine, de la reglarea tensiunii la regenerarea părului Viagra nu este singura descoperire accidentală care le-a făcut viața mai ușoară bărbaților de vârsta a doua. Pentru cei cu început de chelie, Minoxidil (Rogaine) este aur curat. Farmaciștii companiei Upjohn au descoperit absolut întâmplător că medicamentul administrat inițial pentru reglarea tensiunii arteriale are ca efecte adverse îngroșarea firului de păr și regenerarea podoabei capilare. Nu este un leac pe termen lung, după trei-patru luni de la încetarea tratamentului chelirea își reintră în ritm, însă piața acestui medicament se ridică la 60 de milioane de dolari pe an. Fulgii de cereale, experiment cu grâu tocat În 1894, dr. John Harvey Kellogg, descoperă accidental procesul creării fulgilor de cereale în timpul unor experimente cu cereale tocate de grâu. Abia în 1906, fratele său îl convinge să lanseze o afacere cu aceste cereale, business numit inţial Battle Creek Toasted Corn Flake Company. În acelaşi an W.K. Kellogg devine general manager al Sanitas Nut Food Co. Ltd. şi vinde cereale foştilor pacienţi ai sanatoriului. În octombrie, era pe toate gardurile sloganul “The Original Has This Signature— W.K. Kellog” care va fi folosit ani de zile în publicitate.
Cum a topit radarul ciocolata și a fiert oul Este greu să-ți imaginăm cum se încălzea mâncarea și cum se făcea popcorn în era dinaintea cuptorului cu microunde. „Mașinăria” care stă azi la loc de cinste în mai toate bucătăriile a fost și ea descoperită din întâmplare. În timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, doi britanici au inventat magnetronul, un tub capabil sa produca microunde, care ulterior a fost utilizat la sistemul de detectare prin radar a avioanelor naziste. Britanicul Percy Spencer, angajatul companiei Raytheon, producătoare de aparatură militară, a descoperit că undele generate de radar au topit o bucată de ciocolată pe care o avea în buzunar. Când a încercat apoi să vadă ce se întâmplă cu un ou, a descoperit că microundele generau o creștere extrem de rapidă a temperaturii în interiorul acestuia. A urmat și o ultimă încercare cu popcorn-ul, iar restul este deja istorie. Percy lansa în 1954 primul cuptor cu microunde comercial. Îndulcitorii artificiali, inventați de „mâini nespălate” Zaharina a fost descoperită pentru că un chimist pe nume Constantin Fahlberg nu și-a spălat mâinile dupa o zi întreagă în laborator. În 1879, Fahlberg încerca să găsească noi întrebuințări pentru catran. După o zi foarte productivă în laborator a plecat acasa, unde ceva ciudat avea să i se întâmple. Dintr-odată rulourile pe care le mânca aveau un gust deosebit de dulce. Și-a întrebat soția dacă le făcuse ceva special, însă aceasta a negat. Pentru ea, rulourile aveau un gust normal. Fahlberg și-a dat seama că gustul trebuia să vină de pe mâinile lui, pe care nu și le spălase. A doua zi s-a întors la laborator și a început să-și guste opera până când a găsit rețeta potrivita. Aspartamul are o istorie similară. El a fost descoperit accidental de chimistul Jamesc Schlatter, în timp ce lucra la un nou medicament pentru tratarea ulcerului.