Evenimentul Zilei > Politica > Cifrele mușamalizate despre defrișările ilegale. Contre dure între Alexe și Pană. EXCLUSIV
Cifrele mușamalizate despre defrișările ilegale. Contre dure între Alexe și Pană. EXCLUSIV

Cifrele mușamalizate despre defrișările ilegale. Contre dure între Alexe și Pană. EXCLUSIV

PNL lansează acuzații grave la adresa PSD. Mai exact, ministrul Costel Alexe, de la Ministerul Mediului, spune că guvernarea social-democrată a mușamalizat cifrele cu privire la volumul de metri cubi de lemn tăiat ilegal. Fostul ministru al Apelor și Pădurilor, Doina Pană, a oferit replica, în exclusivitate pentru Evenimentul Zilei. 

Costel Alexe a declarat că a descoperit cifre șocante la minister, în momentul în care a studiat raportul Inventarului Forestier Național. Potrivit ministrului PNL, există o discordanță uriașă între cifrele reale și cele oficiale – deci cele prezentate de PSD. Mai precis, în România s-ar tăia de fapt neautorizat 38,6 milioane de metri cubi de lemn, deci cu 20 de milioane mai mult față de cifrele oficiale.

„Am descoperit acolo nişte cifre şocante, atât de şocante încât la prima citire mi-a fost greu să le cred (…) Datele de acolo sunt reale, pot să vă confirm astăzi că, în România, se taie într-un an de zile aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn, cu 20 de milioane peste cifrele oficiale. Faptul că acest raport a fost ţinut la sertar mai bine de un an de către fosta conducere a ministerului este cu atât mai grav. Au aflat de situaţie şi în loc să-şi asume şi să caute soluţii au încercat să muşamalizeze datele şi să-l denigreze pe domnul Marin Gheorghe şi munca echipei sale”, a declarat Alexe, potrivit Agerpres.

Costel Alexe acuză PSD că în timpul guvernării, s-a tăiat ilegal un volum impresionant de lemn. Mai mult, acesta a anunțat că este hotărât să pună punct mafiei lemnului.

„PSD a încercat să ascundă faptul că sub mandatul lor s-au tăiat peste 60 de milioane de metri cubi de lemn fără autorizaţie. Probabil că, dacă nu ar fi existat succesul moţiunii de cenzură şi înlocuirea Guvernului Dăncilă şi astăzi ministerul ar fi negat existenţa acestor cifre (…) Atât de grave, încât unii au încercat să le ascundă de ochii publicului. Din fericire, nu au reuşit. Mi-am asumat să repun în funcţiune toate instrumentele prin care să puteţi ajuta şi mai mult de acum înainte. Vom face lucruri bune împreună şi vom pune frână odată pentru totdeauna mafiei lemnului”, a declarat Alexe, potrivit sursei citate.

Doina Pană: Păi să se hotărască!

Doina Pană neagă acuzațiile cu Costel Alexe. Fostul ministru al Apelor și Pădurilor crede că sistemul de calcul ar prezenta anumite probleme, care vor urma să fie discutate într-o ședință, la începutul lunii viitoare.

„Există un Inventar Forestier Național, care se face periodic. În urma cifrelor cu care au venit, a rezultat o creștere a pădurii extraordinar de mare, care a bucurat pe toată lumea, dar nimeni nu a vorbit că ar fi și tăieri mult mai mari (…) Știu că specialiștii se contrazic între ei și în consecință, va fi în 5 decembrie o dezbatere la nivel de înalți specialiști ai Academiei, de la Minister și se va vedea ce e și ce nu e corect în rezultatele acestei analize. O să merg și eu. Ceva la formula de calcul nu e în regulă. A crescut foarte tare pădurea și totodată, au crescut și tăierile ilegale?”, a declarat Doina Pană, în exclusivitate pentru Evenimentul Zilei.

„Dacă în urma rezultatului raportului IFN a rezultat o uriașă creșterea a pădurii, păi să se hotărască! Ori s-a tăiat foarte mult, ori au crescut… Amândouă nu se poate. Apoi, pe unde s-au transportat? Prin aer? Că numai în aer nu măsurăm. În rest, măsurăm în gări, trenuri, vame, drum, peste tot. Asta înseamnă că Radarul nu mai funcționează? (…) E vorba despre sume uriașe; Cum se explică atunci că a crescut importul de buștean în România. Numai Schweighofer importă peste 2,5 milioane de metri cubi de buștean”, a punctat ministrul PSD.

Mai mult, Doina Pană consideră că cifrele prezentate de către Costel Alexe nu au vreo legătură cu realitatea. În cazul în care ar fi totuși reale, volumul de lemn tăiat ilegal înainte de Inspectorul Pădurii ar fi unul halucinant. Totodată, ministrul PSD suspectează că poziția lui Alexe este o strategie electorală.

„Pun două întrebări. Dacă după toate măsurile luate de PSD se mai taie atât (n.r. – 38,6 milioane metri cubi de lemn), înainte se tăiau 100 de milioane demetri cubi?! Apoi, de ce atâta grabă, când în data de 5 decembrie trebuia să se pronunțe cu cifre reale?”, a declarat Doina Pană pentru Evenimentul Zilei.

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro