Cifrele care arată ce se va întâmpla cu pensiile. România, obligată să ia exemplul Franței

Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Plata pensiilor riscă să nu mai poate fi făcută, din cauza unor politici care nu sprijină creșterea natalității. Din acest motiv, numărul celor care trebuie să susțină bugetul de pensii este tot mai mic, în timp ce numărul pensionarilor va fi tot mai mare.

Statistica este simplă și arată că în prezent, în România există cu 22 la sută mai multă populație, cu vârstă mai mare de 65 de ani, decât adolescenți de 14 ani.

Cu alte cuvinte, un simplu calcul matematic arată că la 100 de pensionari există doar 78 de adolescenți cu vârste de 14 ani, care vor intra în activitate, peste un număr de ani, și vor  contribui la bugetul de pensii.

În 2022, România a avut cea mai mică natalitate din ultimii 93 de ani, fiind înregistrate doar 170.000 de nașteri.

Pensiile din România. Trendul va fi descrescător

Statisticienii mai susțin că trendul natalității va continua să fie descrescător, până când politicienii vor lua măsuri ferme de stimulare a celor care vor să facă copii.

În 2060, arată o analiză făcută de CFA România, procentul adolescenților de 14 ani, va fi de doar 12, în timp ce persoanele de peste 65 de ani, vor fi într-un procent de 26 la sută.

Din acest motiv, a numărului tot mai mic a celor care cotizează la bugetul de pensii, acesta riscă să intre în colaps, potrivit Digi24.

România, obligată să ia exemplul Franței

Printre măsurile care trebuiesc luate de politicieni se numără și creșterea vârstei de pensionare, o măsură nepopulară, care va duce la revolte publice, așa cum s-a întâmplat în Franța.

O altă măsură, și mai nepopulară, se referă la ”înghețarea” pentru un timp mai îndelungat al punctului de pensie. Cu alte cuvinte, pensiile nu vor mai putea fi actualizate la început de an cu rata inflației.

De asemenea, pensionarii speciali nu vor mai exista, deoarece sistemul nu își va mai putea permite ca un om să se pensioneze la 47 de ani.

Pensii mai mari în domeniul petrochimiei

La propunerea unui parlamentar de la PSD, Senatul României a luat în dezbatere un proiect de lege, care vizează modificarea Legii Pensiilor.

Este vorba despre oamenii care au lucrat în domeniul petrochimiei, unde vechimea în actualitate urmează să fie recunoscută pentru grupele l și ll de muncă.

”Este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă, perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariații au desfășurat activități la locurile de muncă încadrate în grupele 1 și 2 de muncă, potrivit legislației anterioare aflate în unitățile din subordinea Ministerului Industriei Chimice și Petrochimice, cu profi chimie și petrochimie”, se arată în proiectul de lege.