Vremea rea a lăsat câteva mii de gospodării, din mai multe localități din județul Harghita, fără energie electrică.
Peste 2.300 de gospodării, din mai multe localităţi, din județul Harghita au rămas fără energie electrică din cauza vântului și a ploii care au afectat posturile de transformare. Anunțul a fost făcut de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghit printr-un comunicat de presă.
„În urma informării primite de la distribuitorul de energie electrică, au rămas nealimentate patru posturi de transformare din localitatea Eghersec, cu 45 utilizatori, din cauza unui copac căzut pe linie. (...) Totodată, alte 29 de posturi de transformare din localităţile Vlăhiţa, Băile Selters şi Băile Chirui, cu 2.291 utilizatori (sunt nealimentate - n.r.). Echipele sunt în teren pentru remedierea defecţiunilor”, a informat ISU Harghita.
În zonele în care s-au produs defecţiunile se înregistrează precipitaţii şi intensificări ale vântului, iar acest lucru îngreunează munca echipelor care se ocupă de remedierea situației.
În acest context, ISU Harghita a mai anunţat că un echipaj de la Detaşamentul de Pompieri Odorheiu Secuiesc se deplasează în localitatea Mugeni pentru evacuarea apei dintr-o pivniţă.
Harghita sub Cod galben
Judeţul Harghita se află sub avertizare de cod galben meteo, până sâmbătă seara. Conform prognozei meteo va fi înregistrată instabilitate atmosferică, cu descărcări electrice, vânt şi ploi puternice. Cantitățile de precipitații vor depăși, izolat, susțin meteorologii, 50 l/mp.
De asemenea, Harghita se află şi sub incidenţa unor coduri hidrologice portocalii de inundații. Astfel, sunt prognozate viituri, torenţi, inundaţii şi depăşire a cotelor de apărare pe râurile Târnava Mică, Târnava Mare, Homorod, Olt, Trotuş, Bistriţa şi afluenţii acestora.
Cod portocaliu de inundații în Neamț, Bacău și Suceava
Hidrologii au emis vineri seara o avertizare Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din judeţele Neamţ, Bacău şi Suceava. Aceasta va fi valabilă până sâmbătă dimineaţa, la ora 9:00.
Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici. Acestea pot produce inundaţii locale şi creşteri rapide de debite, cu posibile depăşiri ale cotelor de inundaţii. Sunt vizate pe râurile Bistriţa cu afluenţii aferenţi sectorului aval Ac. Izvorul Muntelui, Moldova - afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Râşca, judeţele: Neamţ, Bacău şi Suceava.