Cianurile nu sunt deloc pe gustul românilor

Două treimi dintre români vor să se interzică folosirea cianurilor în minerit, relevă un sondaj realizat de IMAS şi dat publicităţii ieri, de Coaliţia „România fără cianuri”.

Potrivit studiului, realizat pe un eşantion de 1249 de persoane, 67% dintre români vor ca deputaţii lor să interzică folosirea cianurilor în minerit, 8% s-au pronunţat împotrivă, în timp ce 26% au declarat că nu ştiu despre ce este vorba.

„Este una din rarele ocazii în care opinia publică îşi spune răspicat cuvântul în această chestiune”, a declarat cântăreţul Florin Chilian, membru al Coaliţiei.

Sondajul este menit să sprijine adoptarea în Camera Deputaţilor a tergiversatului proiect de lege ce interzice total folosirea cianurilor în România, iniţiat de deputaţii Gheorghe Funar (PRM) şi Peter Eckstein Kovacs (UDMR).

Pentru exploatarea de la Roşia Montană vor fi importate pe teritoriul României, în următorii 2 ani, 200.000 de tone de cianură solidă, substanţă folosită la extracţia aurului. Cianurile urmează să fie depozitate ulterior într-un bazin din beton special amenajat.

„Este vorba o substanţă foarte toxică, ce nu se biodegradează. Încă nu s-a găsit o metodă sigură pentru ca cianurile să nu pătrundă în pĂnza freatică. În plus, acest bazin poate fi oricĂnd afectat de furtuni şi inundaţii”, a avertizat deputatul PNL Mircea Ciopraga, membru al Comisiei pentru Industrii şi Servicii şi unul dintre principalii susţinători ai proiectului.

Cianurile, material electoral

El acuză faptul că subiectul cianurilor este folosit doar în scopuri politice sau electorale de către liderii partidelor, fără a exista un angajament concret pentru interzicerea acestor substanţe periculoase.

„Când se ajunge la votul din Comisie ne trezim că o lege de o asemenea importanţă este tergiversată la nesfârşit, modificată şi plimbată de la comisie la comisie”, a mai spus Ciopraga. El a acuzat în special „alianţa nefirească” între deputaţii PSD şi PD-L, care au tergiversat luni la rândul discuţiile pe marginea proiectului.

În schimbul interzicerii totale a cianurilor, aceştia au propus mai multe modificări la actuala lege a mineritului, amendamente care permit folosirea cianurilor în anumite limite. Printre semnatarii amendamentelor se numără deputaţii PSD Iulian Iancu şi Ioan Bivolaru şi deputata PD-L Anca Boagiu.

Invitaţie otrăvită

Florin Chilian a sugerat ca declaraţiile de avere ale tuturor semnatarilor acestor amendamente, vizibil în favoarea exploatării de la Roşia Montană de către compania canadiană Gabriel Resources, să fie studiate cu atenţie. Artistul şi-a exprimat dezgustul faţă de lobby-ul puternic pe care ambasadoarea Canadei la Bucureşti, Marta Moszczenska, o face în favoarea folosirii cianurilor în România.

„Am o rugăminte pentru doamna Moszczenska. Să-şi ia copiii, mama şi bunica şi să se mute în aval de acest lac cu cianuri. E frumos, e pădure, deci n-ar trebui să fie nici o problemă. Apoi îi invit să se mute alături de ea şi pe iniţiatorii amendamentelor”, a încheiat Chilian.   (14:10)