Agenția Centrală de Informații a SUA deținea informații potrivit cărora Ucraina plănuia să efectueze un atac asupra gazoductului de gaze naturale Nord Stream cu trei luni înainte ca acesta să fie vizat, potrivit unui raport care citează scurgeri de informații.
CIA a aflat în iunie anul trecut, prin intermediul unei agenții europene de spionaj, că o echipă de șase persoane din cadrul forțelor de operațiuni speciale ucrainene intenționa să arunce în aer proiectul de gaze naturale dintre Rusia și Germania, a relatat Washington Post.
Raportul serviciilor de informații europene a fost împărtășit pe platforma de chat Discord, se presupune că de către Jack Teixeira, membru al Gărzii Naționale Aeriene, care a fost recent inculpat în legătură cu scurgerea de documente sensibile ale SUA. Washington Post a precizat că a obținut o copie de la unul dintre prietenii online ai lui Teixeira.
Raportul de informații s-a bazat pe informații obținute de la o persoană din Ucraina, a precizat Washington Post, adăugând că CIA a împărtășit raportul cu Germania și alte țări europene în iunie anul trecut.
Detaliile specifice au inclus numărul de agenți și metodele de atac, potrivit Washington Post. Aceasta ar însemna că, timp de aproape un an, aliații occidentali au avut o bază pentru a suspecta Kievul în sabotaj.
Ziarul a precizat că oficiali din mai multe țări au confirmat că rezumatul serviciilor de informații postat pe Discord a precizat cu exactitate ceea ce serviciile europene au transmis CIA.
Au avut loc mai multe explozii subacvatice
The Post a adăugat că a fost de acord să nu divulge numele țării europene, precum și unele aspecte ale planului suspectat, la cererea unor oficiali guvernamentali, invocând riscuri pentru surse și operațiuni.
CIA nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Reuters nu a putut confirma imediat informațiile citate de Washington Post.
În septembrie 2022, mai multe explozii subacvatice au avariat gazoductul Nord Stream 1 și gazoductul Nord Stream 2, recent construit, care leagă Rusia și Germania prin Marea Baltică.
Exploziile au avut loc în zonele economice din Suedia și Danemarca. Ambele țări spun că exploziile au fost deliberate, dar nu au stabilit încă cine a fost responsabil. Cele două țări, precum și Germania, investighează incidentul.
Washingtonul și NATO au calificat incidentul drept "un act de sabotaj". Moscova a dat vina pe Occident. Niciuna dintre părți nu a furnizat dovezi cu privire la autorii atacurilor.