Artistul Christian Paraschiv, o personalitate complexă a artei românești contemporane, lasă din când în când Parisul și revine în țară ca să ne bucure cu operele sale.
După expozițile de la Galeria Romană din București, un loc care promovează arta Grupului Prolog din care face parte și Christian Paraschiv, artistul expune acum la Deva.
Azi, duminică, 5 decembrie, la ora 17.30, la EM Art Gallery din Deva are loc vernisajul expoziției maestrului Cristian Paraschiv.
Curatorul Mircea Popițiu a anunțat că a organizat această expoziție ca un omagiu adus marelui artist, unul din membrii fondatori ai Grupului Prolog, pentru că în această lună Christian Paraschiv împlineste 68 de ani. Celor care vor participa la vernisaj, le-a prgătit ceva deosebit. Le va face cadou câte un Album de Arta, o lucrare deosebită, ce cuprinde lucrările din expoziție și nu numai.
Aprecierile francezilor despre artistul român Christian Paraschiv
Pentru cei care nu știu prea multe despre artistul nostru, încep prin a reproduce un text reprezentativ din Albumul bilingv (engleză-franceză) realizat de Galeria Oudin din Paris.
„Christian Paraschiv a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti, în 1978. În anul 1986 s-a stabilit la Paris, unde este reprezentat de galeria Oudin Art Contemporain. Christian Paraschiv şi-a construit opera, de-a lungul timpului, pe baza trinomului memorie-identitate-exil, în care tema corpului uman — adesea auto-referenţială — joacă un rol major. Artistul se exprimă într-o varietate de genuri şi tehnici, mergând de la pictură şi sculptură la intervenţii pe fotografie, video art, instalaţie şi performance”.
De asemenea, cu prilejul unei expoziții pariziene din anul 2018, „Les Gisants d’Or”/ „Efigia de Aur”, la Galeria David Guiraud, o cronică îl definește pe artistul român Christian Paraschiv și ne arată cât de apreciat în Franța.
Criticul de artă parizian Camilo Racana a făcut o radiografie complexă a lucrărilor din acea expoziție:
„În lucrarea sa intitulată „Strunga” (1980), Paraschiv se ocupă de una dintre principalele teme ale tradiţiei populare românești. Această serie se bazează pe câteva versuri populare românești ale baladei Miorița. Prin această lucrare, se povestește sacrificiul unui om care, prin moartea sa, permite dezvoltarea prosperă a comunităţii sale și dialogul cu oaia sa preferată, Miorița, care va comunica familiei dispariţia sa”.
La Galeria Romană din București, maestrul Paraschiv expune mereu alături de Grupul Prolog
Arta maestrului Christian Paraschiv este cunoscută în multe țări din lume. Lucrări de-ale sale sunt prezente în colecții importante, instituționale și particulare din Franța, Statele Unite, Belgia, Marea Britanie, Germania, România.
Și dacă după 1986, când s-a stabilit la Paris, expune acolo în mod constant, în România este prezent și reprezentat de Galeria Romană de câțiva ani. Aici, la București, a avut expoziție personală în 2017, dar au urmat numeroase expoziții de grup împreună cu prietenii din Grupul Prolog.
Dintr-un articol apărut în anul 2018 în Evenimentul zilei, sub semnătura Monicăi Andronic, curatorul de la Galeria Romană, am aflat un lucru interesant din viața artistului exilat din 1986 în Franța.