CHRISTIAN MITITELU: Lumea vazuta dintr-o statiune de schi

CHRISTIAN MITITELU: Lumea vazuta dintr-o statiune de schi

Forumul economic mondial de la Davos s-a incheiat cu prognoze optimiste, dar fara raspuns la problema de perspectiva.

Ca in fiecare an, bancherii si oamenii de afaceri au discutat despre mersul economiei si finantelor lumii. Pe fondul satisfactiei ca economia mondiala continua sa creasca, politicienii au jucat un rol secundar.

Atentia s-a indreptat de data aceasta asupra incalzirii globale, in ton cu absenta zapezii pe partiile de schi. Marile puteri economice, mai cu seama SUA, importa si consuma prea multa energie. Ce se va intampla cand fiecare chinez sau indian va avea acces la electricitate sau va visa sa-si cumpere o masina?

S-a vorbit pe culoare si despre un inceput de racire a entuziasmului pentru globalizare. Globalizarea a adus prosperitate. Nu pentru toti insa: discrepanta dintre bunastarea celor care o gestioneaza si situatia celor penalizati de restructurari sau concurenta asiatica s-a accentuat. La fel si cea dintre tarile bogate si cele sarace. Ne putem astepta la o reactie sub forma protectionismului.

Protectionismul  nu aduce bunastare, dar aduce voturi. Pentru unii politicieni, inclusiv congresmeni americani, tentatia va fi mare. Ingrijorator, mai ales ca negocierile privind liberalizarea comertului sunt blocate.

SUA si UE nu accepta sa reduca subventiile platite fermierilor si tarifele percepute importurilor de produse alimentare. Ar face-o doar daca produsele industriale si serviciile lor ar avea acces neingradit in tari ca Brazilia sau India.

A lipsit in mod inexplicabil o discutie serioasa pe marginea consecintelor economice ale unei posibile extinderi a conflictului din Orientul Mijlociu; sau ale proliferarii armelor nucleare in tari cu regimuri imprevizibile.

Un Davos care ar fi privit dincolo de orizont ar fi reflectat si asupra efectelor declinului demografic al Occidentului in raport cu populatia in crestere din Asia si din lumea islamica.

Cum se va impaca modelul nostru bazat pe individualism si rationalism cu lumea celor deja mult mai numerosi decat noi, marcata de cultul autoritatii si o puternica influenta a religiei?

Ne puteți urmări și pe Google News