Chişinăul şi-a rechemat ambasadorul la Moscova după declaraţiile legate de trupele ruse din Transnistria

Chişinăul şi-a rechemat ambasadorul la Moscova după declaraţiile legate de trupele ruse din Transnistria

Guvernul de la Chişinău l-a rechemat astăzi în ţară pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguţa, după mai multe scandaluri provocate de o serie de declaraţii făcute de acesta în presa rusă.

Deşi executivul de la Chişinău nu a explicat motivele rechemării, premierul Vlad Filat a declarat în timpul şedinţei de guvern că ambasadorii sunt în misiune pentru a servi intereselor Republicii Moldova.

El a solicitat să fie identificat şi propus un nou ambasador în Federaţia Rusă “care să aibă calităţile şi capacitatea necesară pentru ca să prezinte cu demnitate interesul naţional al Republicii Moldova".

Decizia guvernului vine după ce Andrei Neguţa a declarat într-un interviu publicat recent de ITAR-TASS că retragerea înainte de termen a militarilor ruşi din Transnistria ar pune în pericol atât Republica Moldova, cât şi întreaga regiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău a calificat poziţiile exprimate în interviu drept regretabile. Aceste declaraţii au fost criticate şi de politicieni de la Chişinău, potrivit cărora acestea nu ar corespunde poziţiei oficiale a Republicii Moldova, transmite Agerpres.

Andrei Neguţa, în vârstă de 59 de ani, şi-a început cariera diplomatică în timpul guvernării comuniste, fiind ultimul ambasador care a rămas în funcţie după venirea actualei puteri la guvernare, în 2009.

El a fost preşedinte al comisiei parlamentare pentru politică externă, ambasador al Republicii Moldova în Franţa şi reprezentant al ţării la Consiliul Europei. Îndeplineşte funcţia de ambasador în Federaţia Rusă din decembrie 2008.