Mai mult, parlamentarii moldoveni susţin că aud pentru prima dată despre o iniţiativă privind introducerea vizelor pentru cetăţenii ruşi şi cataloghează această informaţie drept un fals mediatic, potrivit Deschide.md, citată de Agerpres.

Preşedintele Igor Dodon a afirmat că se opune introducerii regimului de vize pentru cetăţenii Federaţiei Ruse într-o declaraţie apărută marţi în semioficiosul rusesc Izvestia care – citând surse anonime din parlamentul moldovean – a scris că introducerea regimului de vize pentru cetăţenii ruşi ar fi discutată în prezent în legislativul Republicii Moldova, fără să fi fost însă luată o decizie finală în acest sens.

"Nu văd niciun motiv pentru introducerea vizelor. Nu văd la ce ar servi asta Republicii Moldova şi relaţiilor noastre bilaterale, mai ales că în Federaţia Rusă se află peste 500.000 dintre cetăţenii noştri. E limpede că atunci când cineva promovează asemenea idei nu se gândeşte că asta îi va afecta în primul rând pe cetăţenii noştri. Eu consider că este o provocare', a declarat Igor Dodon, citat de Izvestia.

Preşedintele moldovean s-a lansat în comentarii fără să verifice dacă parlamentul moldovean a luat într-adevăr în discuţie acest subiect, remarcă presa de la Chişinău, adăugând că, totuşi, Dodon a spus că ar putea fi vorba de o speculaţie.

Problema este însă că această speculaţie a fost pe larg mediatizată marţi în Rusia şi a suscitat numeroase comentarii.

Potrivit vicepreşedintelui Comisiei pentru ţările din CSI, Viktor Vodolaţki, guvernarea de la Chişinău este inspirată de „patronii din Occident".

Un nou conflict poate fi evitat dacă "Igor Dodon va prelua conducerea în mâinile sale până la Anul Nou", susţine acesta.

„Autorităţile moldovene sunt oprite doar de riscul unui nou Maidan, dar de altă culoare. Preşedintele Dodon a venit la putere pe valul unor proteste, iar guvernul actual nu vrea ca poporul să ridice drapelul pentru independenţa Moldovei faţă de dictatura oligarhilor occidentalişti. Majoritatea locuitorilor acestei ţări lucrează în Rusia, unde câştigă banii cu care îşi hrănesc familiile. Cei care lucrează în România şi în Europa sunt de câteva ori mai puţini. Dacă Dodon nu va trece la luarea puterii în mâinile sale, atunci aplicarea vizelor poate începe", declara demnitarul rus.

În cazul unor măsuri dure împotriva propriilor cetăţeni, ameninţă el, Moscova va reacţiona simetric şi neîntârziat, "nu ca în cazul diplomaţilor americani".