Din acest punct de vedere, confruntarea dintre Dorin Chirtoacă şi Igor Dodon pentru Primăria Chişinău a fost "un duel prezidenţial în miniatură", arată Vitalie Ciobanu, redactor-şef al revistei "Contrafort".
"În doi ani, puterea mai mult a vorbit despre reforme şi s-a îmbătat cu apă rece. A punctat mai mult la politică externă şi nu i-a arătat cetăţeanului Republicii Moldova beneficiile unei politici democratice. Între timp, de la 1 ianuarie 2011, de exemplu, am avut un nou val de scumpiri. Liderii AIE ar fi trebuit să fie puşi pe gânduri de faptul că instabilitatea politică s-a adâncit, de faptul că nu s-a găsit susţinere pentru alegerea preşedintelui, de faptul că discordia a dus la înscrierea multor candidaţi pe acelaşi segment. Pe de altă parte, nimeni nu s-a atins de ei, deşi s-a vorbit despre investigarea unor mari afaceri. Voronin s-a ţinut tare şi i-a dus la exasperare pe aliaţi", astfel sintetizează Vitalie Ciobanu actuala situaţie politică.
Fără rezultate palpabile
Şi analistul politic Roman Mihăeş vorbeşte despre consecinţele gravelor deficienţe în funcţionarea Alianţei: "Actuala guvernare nu are rezultate palpabile: nu s-au făcut reforme în justiţie şi în economie, nu au fost pedepsiţi vinovaţii pentru 7 aprilie. E o dezamăgire".

Partidele care compun arcul guvernamental au acţionat haotic, iar voturile s-au împrăştiat. Chiar dacă PLDM a decis să-şi retragă candidatul pentru a-i lăsa culoar liber lui Chirtoacă, "susţinerea a fost formală şi de nevoie", după cum arată Mihăeş. "Filat nu i s-a alăturat lui Chirtoacă în campanie. N-am văzut acţiuni comune ale PLDM şi PL în Chişinău", explică Vitalie Ciobanu. PDM-ul lui Marian Lupu a decis să meargă în continuare cu un candidat propriu, Valentina Buliga, care a obţinut mai puţin de 2% din voturi.

Mihăeş crede că, în acest moment, chiar existenţa Alianţei este "în grea cumpănă". "S-a auzit chiar despre discuţii între grupări din cadrul Alianţei şi comunişti pentru susţinerea unui candidat comun la preşedinţie", a adăugat acesta.

"Actuala guvernare nu are rezultate palpabile: nu s-au făcut reforme, nu au fost pedepsiţi vinovaţii pentru 7 aprilie. E o dezamăgire."
ROMAN MIHĂEŞ, analist politic

  • Candidatul comuniştilor, Igor Dodon, a obținut 49,43% din  voturi, după procesarea a 92,67% buletinele de vot, iar Chirtoacă doar 45,54%, a anunţat azi Comsia Electorală Centrală. În aceste condiţii va fi organizat un nou tur de scrutin.