Chirurgie pe pacientul treaz: Muzician operat pe creier în timp ce cântă la pian

Chirurgie pe pacientul treaz: Muzician operat pe creier în timp ce cântă la pian

Metoda se numeşte Awake Surgery şi a fost folosită pentru a elimina cancerul păstrând abilităţile artistice ale pacientului.

În timp ce cânta la pian, medicii îi eliminau un cancer la creier

S-a întâmplat la spitalul Bufalini din Cesena, locul unde zilele trecute a avut loc o intervenţie sofisticată de tip Awake Surgery - chirurgia pe pacientul treaz - un profesor iubitor de jazz, care în timpul operaţiei a cântat câteva melodii la pian, permiţând halatelor albe să afle şi să păstreze zonele legate de abilităţile muzicale.

Neurochirurgia de la Bufalini cu metoda Awake Surgery a început să fie practicată în urmă cu câţiva ani, explică unitatea spitalicească, după o perioadă de perfecţionare a specialiştilor din Cesena în diferite centre printre care Departamentul de Ştiinţe neurologice din Montpellier (Franţa) condus de Hugues Duffau, vedeta fără egal a sectorului respectiv.

În timpul procedurii, pacientul rămâne treaz, vigilent şi în stare să răspundă la o serie de teste propuse de neuropsiholog.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totul se întâmplă în aşa fel încât să localizeze şi să elimine în modul cel mai complet şi precis posibil masa tumorală fără a distruge zonele cerebrale care reglează limbajul, mişcarea şi ale funcţiuni cognitive superioare. Cu obiectivul final de a salva calitatea vieţii pacientului.

În sala de operaţie, în timpul intervenţiei, se aflau o echipă multidisciplinară compusă din neourochirurgi, din neurofiziologi, neuroanaestezişti, din neuropsihologi şi din personal infirmieristic.

Operaţia de la Bufalini a fost o modalitate operatorie de mare complexitate, care a cerut o strânsă colaborare şi o puternică integrare multidisciplinară între profesionişti de o competenţă foarte înaltă, notează Huffingtonpost.