În timp ce cânta la pian, medicii îi eliminau un cancer la creier

S-a întâmplat la spitalul Bufalini din Cesena, locul unde zilele trecute a avut loc o intervenţie sofisticată de tip Awake Surgery – chirurgia pe pacientul treaz – un profesor iubitor de jazz, care în timpul operaţiei a cântat câteva melodii la pian, permiţând halatelor albe să afle şi să păstreze zonele legate de abilităţile muzicale.

Neurochirurgia de la Bufalini cu metoda Awake Surgery a început să fie practicată în urmă cu câţiva ani, explică unitatea spitalicească, după o perioadă de perfecţionare a specialiştilor din Cesena în diferite centre printre care Departamentul de Ştiinţe neurologice din Montpellier (Franţa) condus de Hugues Duffau, vedeta fără egal a sectorului respectiv.

În timpul procedurii, pacientul rămâne treaz, vigilent şi în stare să răspundă la o serie de teste propuse de neuropsiholog.

Totul se întâmplă în aşa fel încât să localizeze şi să elimine în modul cel mai complet şi precis posibil masa tumorală fără a distruge zonele cerebrale care reglează limbajul, mişcarea şi ale funcţiuni cognitive superioare. Cu obiectivul final de a salva calitatea vieţii pacientului.

În sala de operaţie, în timpul intervenţiei, se aflau o echipă multidisciplinară compusă din neourochirurgi, din neurofiziologi, neuroanaestezişti, din neuropsihologi şi din personal infirmieristic.

Operaţia de la Bufalini a fost o modalitate operatorie de mare complexitate, care a cerut o strânsă colaborare şi o puternică integrare multidisciplinară între profesionişti de o competenţă foarte înaltă, notează Huffingtonpost.