Editura Evenimentul si Capital

Chirica și haosul imobiliar de la Iași: Teren vândut cu 100.000 de euro celei care a construit trei blocuri fără autorizație

Primarul Mihai Chirica
Autor: | | 1 Comentarii | 1423 Vizualizari

Alexandru Mustiață a venit de nicăieri, a stat un an șef la Urbanism și a plecat din nou în anonimat. Primarul Mihai Chirica n-a explicat niciodată de ce l-a ales, ca și cum n-ar fi avut niciun argument rezonabil. Arhitectul-șef al Iașului vinde cu 100.000 de euro un teren familiei care construise trei blocuri fără autorizație, în cea mai scandaloasă afacere imobiliară din Iași a ultimilor ani. Blocurile din Aurel Vlaicu 49 au fost construite fără autorizație.Poliția Locală a pierdut procesul dintr-un motiv stupefiant: lipsa calității procesuale De trei ani, primarul Mihai Chirica n-a numit un director general la Poliția Locală. S-au pierdut peste 20 de procese din cauza acestei chichițe procedurale în dosare imobiliare n Colac peste pupăză, Alexandru Mustiață, fostul arhitect-șef, a vândut un teren familiei care construise cele trei blocuri din Aurel Vlaicu. La aceste imobile n-a existat niciodată PUZ și nici autorizație de construcție

Mustiață a picat penibil de două ori concursul de arhitect-șef al Iașului, examenele având loc la București, și apoi și-a cerut transferul la Inspectoratul de Stat în Construcții, altă sinecură călduță.

Nimeni n-a știut de unde a apărut și ce l-a recomandat, în afara averii impresionante a tatălui său, fost șef la Garda Financiară Botoșani. Cunoscătorii spun că, prin Mustiață, manevrat pas cu pas de viceprimarul Harabagiu, imobiliarii și-au pus propriul om în inima sistemului de aprobare a proiectelor de urbanism. Primarul n-a explicat niciodată de ce l-a ales, ca și cum n-ar fi avut niciun argument rezonabil.

Dar omul dezvoltatorilor a ajuns să facă afaceri chiar cu dezvoltatorii. Alexandru Mustiață a vândut un teren cu 100.000 de euro Ancăi Condurache exact când aceasta era în proces cu Primăria din cauza a două blocuri construite fără autorizație. Ulterior, s-a declarat în conflict de interese, dar a luat banii.

Mustiață a luat de la executor

Mustiață și soția au cumpărat terenul de 556 mp de la nr. 42 al străzii Vasile Lupu în aprilie 2016. La ora aceea, tânărul arhitect avea un cabinet privat cu o cifră de afaceri derizorie. El a cumpărat prin executor, la o licitație, un teren care fusese deja devalorizat de trei ori. Suprafața e la stradă, mai sus de biserica de pe Vasile Lupu, și fusese cumpărată de Irina Ișoveanu în 2007, aproape de punctul maxim al bulei imobiliare, cu exorbitanta sumă de 150.000 de euro.

Intrată în incapacitate de plată după criza financiară, Ișoveanu nu și-a mai plătit ratele și Volksbank i-a executat bunul. „Nu mai țin minte câți au fost la ultima strigare, dar a fost concurență”, spune Irina Ișoveanu.

Alexandru Mustiață cumpără terenul și chiar depune o cerere de certificat de urbanism pentru construirea unui sediu pentru firma sa de arhitectură.

Vecina Anca Condurache

Dar în septembrie 2016, Mustiață se angajează la Primăria Iași, inspector la Urbanism, iar de la 1 ianuarie devine arhitect-șef al orașului. Pe 1 septembrie 2017, șeful Urbanismului vinde terenul din Vasile Lupu cu 100.000 de euro, avantaj de 60.000 de euro față de prețul din urmă cu un an, cumpărătoarea fiind Anca Elena Condurache.

Straniu este că, doar cu o săptămână înainte de tranzacție, sus-numita depusese la Primărie o nouă cerere de intrare în legalitate a unuia dintre cele mai scandaloase proiecte imobiliare construite vreodată la Iași. E vorba de cele trei blocuri construite în Aurel Vlaicu, numărul 49. Cumpărătoarea era și petentă la arhitectul-șef, vânzătorul terenului.

Alexandru Mustiață a spus că Anca Condurache îi era vecină pe Vasile Lupu și că a vrut să facă o alipire: „Prețul a fost corect, la valoarea pieței, ea avea un teren mai mare alături și voia să construiască”. Întrebat de dosarul de autorizare al proiectului din Aurel Vlaicu, aparținând lui Condurache, fostul arhitect-șef a spus că nu-și amintește și că vrea să-i fie adresate întrebările pe mail.

FOTO: Alexandru Mustiață a luat 100.000 de euro de la Anca Condurache când era arhitect-șef

„Prețul terenului a fost corect”

Anca Condurache n-a putut fi contactată, fiind plecată în vacanță în Dubai. Soțul ei, Doru Plugaru (acesta fiind un pseudonim sub care este cunoscut public, numele real fiind Dragoș Dumitroaie), ne-a declarat că nu știe decât vag situația juridică a blocurilor din Aurel Vlaicu, trebuind să o așteptăm pe soția sa, peste două săptămâni. „Unul e autorizat din 2015, altul din 2016 – parcă, iar al treilea e acum în curs de autorizare, ne mai trebuie un aviz PSI și gata”. Precizăm că toate cele trei construcții, totalizând 137 de apartamente, au fost date în folosință în urmă cu doi ani, la începutul lui 2016.

Despre tranzacția cu arhitectul-șef, Plugaru spune că a fost corectă: „Am cerut evaluare, 200 euro/mp, noi mai aveam acolo 1.500 mp și vrem să construim ceva mare”. În noiembrie 2017, Anca Condurache a depus o cerere de autorizare pentru o clădire de birouri și locuințe colective pe Vasile Lupu nr. 42-44.

Nu există PUZ

Dar clienta lui Mustiață era plină de scandaluri imobiliare. Condurache este soția lui Plugaru, care, la rândul lui, e cumnatul lui Gheorghe Cheșcu, formând un clan cu afaceri imobiliare răspândite în tot orașul, dar cu precădere în Tătărași. Specificul acestei familii extinse: ridică blocuri în mare viteză, fără să mai aștepte autorizarea.

Cazul blocurilor din Aurel Vlaicu (mai jos de Doi Băieți, în spatele fostului sediu E.On), ridicate pe numele Ancăi Condurache, este revoltător. Cronologia este următoarea:

PASUL 1. 3 IUNIE 2015: Anca Condurache depune la Primărie PUZ pentru construire imobil locuințe colective și demolare construcții existente. Aceasta însemna dezbatere, postare pe site-ul Primăriei, Consiliu Local, luni și luni de zile de așteptare. REPORTER DE IAȘI a verificat, număr cu număr, toate hotărârile adoptate, acest PUZ nu a ajuns niciodată în Consiliul Local.

PASUL 2. 15 IUNIE 2015 (după 12 zile): Condurache depune o nouă cerere în Aurel Vlaicu 49: construire locuință colectivă mică prin demolare construcții. Singura logică pentru acest demers ar fi că i s-a spus că nu trebuie PUZ pentru așa ceva și a depus ciudățenia pe 15 iunie. Degeaba: nici în acest caz, de atunci și până în prezent, nu există în site-ul Primăriei nicio autorizație de construcție pentru această adresă.

Precizăm că familia Condurache-Plugaru se apucase deja de construit cele trei blocuri, fără acoperire legală.

FOTO: Cele trei blocuri construite pe numele Ancăi Condurache. În 2015 se ceruse o autorizație pe „locuință colectivă mică” și au apărut 137 de apartamente

Joaca de-a judecata

PASUL 3. 9 IULIE 2015. Poliția Locală o amendează cu 1.000 de lei pentru lucrări fără autorizație. La acel moment era doar parterul, placă din beton

PASUL 4. 24 NOIEMBRIE 2015. Poliția Locală cere în instanță desființarea lucrărilor. Blocurile erau deja în fază avansată.

PASUL 5. 12 IULIE 2016. Anca Condurache depune cerere de intrare în legalitate, respinsă pe motiv că nu pot fi inițiate și aprobate documentații de Urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcții edificate fără autorizație de construire sau care nu respectă prevederile autorizației de construire. Neexistând PUZ, n-aveau ce să remedieze.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI